Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

15-åring döms för misshandel på utegym i Kävlinge

15-åringen erkände att han slog en 17-åring i ansiktet, men hävdade att det var i nödvärn. Han döms för misshandel till ungdomstjänst.

ARKIVBILD.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bråket utspelade sig på ett utegym i Kävlinge i september 2018, där ett killgäng hade bestämt träff. Offret är en 17-årig pojke, hemmahörande i Kävlinge. Han var på platsen för att bli kvitt misstankar om att han stulit narkotika från en annan person. Med sig hade han sin elevassistent.
Enligt 17-åringen hade han inget otalt med 15-åringen, som trots det lade sig i diskussionen om narkotikastölden. Som från ingenstans kom två knytnävsslag, ett träffade på ögat och det andra i huvudet. Därefter gick elevassistenten och en annan emellan de båda killarna.
15-åringen erkänner att han slagit offret men säger att han agerade i nödvärn. När ingen såg ska 17-åringen tagit strypgrepp på honom och han slogs för att försvara sig mot detta.
Elevassistenten har berättat för rätten att han förstod att bråket handlade om pengar. Han stod tre meter till vänster om misshandelsoffret och har vittnat om att han såg 15-åringen utdela sparkar och minst ett slag.
Ytterligare en kille blev vittne till händelsen och har berättat att det gick till på det sätt som 17-åringen hävdat. Lunds tingsrätt anser därför att 15-åringens uppgift om att han ville skydda sig är motbevisad. Han döms för misshandel.
Pojken är tidigare ostraffad och påföljden blir 30 timmars ungdomstjänst.
Gå till toppen