Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En bra start på dagen

Eleverna får inte bara en bra start på dagen. De får också möta en äldre generation motionärer. Sandeplanskolan och Höllvikens boxningsklubb har inlett ett nytt samarbete.

Lina Granström lockades med av kompisarna, som var med på förra träningspasset.Bild: Elin Wrethov
Utanför fönstren syns några småkillar sparka boll. Annars är det fortfarande tomt på Sandeplanskolans gård. Klockan är halv åtta. I träningssalen en trappa upp hos grannen Höllviken boxningsklubb är det nedsläckt och stilla, fastän salen är fylld av människor.
– Kliv bak till en planka, nu står vi här lite, spänn magmusklerna, andas, instruerar yogaläraren Molly Krautmeyer Stein.
Skolelever, ett par pedagoger, ett nyfiket kommunalråd, en sponsrande Ica-handlare, ett gäng seniorer och några unga boxare andas och spänner. Alla är de här för att inleda dagen med yoga och frukost.
– Det här handlar inte om boxning, det handlar om livet, säger boxningsklubbens Ken Kvist.
Det är han, tillsammans med ledningen för Sandeplanskolan som dragit i gång det nya hälsoprojektet.
– Vi hade mindfulness för några år sedan på elevens val och vi har pratat mycket om att det vore bra med yoga, säger Jane Gundmark, elevsamordnare på skolan.
– Det här är hälsofrämjande och vi arbetar mycket just för att främja hälsa och rörelse, säger rektor Liselotte Johnsson och konstaterar att många barn sitter stilla för länge vid skärmar i dag.
– Det kunde egentligen varit vilken fysisk aktivitet som helst, men yoga är bra, det ger både möjlighet att röra på sig och att hitta ett inre lugn.
Målen är flera - förutom att ge barnen och ungdomarna en bättre start på dagen och motivera till fortsatt träning och hälsotänk – att låta barn och äldre mötas över generationsgränserna. Eleverna som bjudits in går i årskurs fyra till nio. De som dukar fram frukosten efter träningen är deltagarna i LLL - Länge leve livet, Höllvikens boxningsklubbs träningsgrupp för seniorer.
På yogamattorna i träningssalen varvas unga och gamla ben. Enstaka pustningar hörs genom den dämpade musiken. Det börjar bli varmt och instruktören Molly rundar av passet genom att ge alla som vill en snabb fotmassage.
– Jättebra, nu har vi jobbet genom hela kroppen.
Projektet är fortfarande på försök, men förhoppningen är att det ska fortsätta i någon form. Intresset verkar ha väckts. Förra gången var de knappt 20 deltagare, den här gången en bra bit över 30.
Klasskompisarna Lina Granström, Moa Mårtenson och Agnes Berglund Ekberg som går i nian, vandrar iväg för att ta frukost i boxningsklubbens lilla fikarum.
– Vi var här förra gången för att testa och tyckte att det var kul så nu är vi här igen. Jag tror att det är bra att komma i gång med kroppen innan man ska arbeta med huvudet, säger Moa Mårtenson.
– Och så var det god frukost. Jag är egentligen ingen morgonmänniska men det gick bra att komma upp ändå, tillägger Agnes Berglund Ekberg
Efter en tallrik yoghurt närmar sig klockan halv nio och det är dags för dagens första lektion. Eleverna försvinner. Seniorerna dukar av. Att träna unga och gamla ihop har fördelar, tycker de.
– Ungdomarna är en inspirationskälla för oss, säger Barbro Lindqvist.
– Och de kanske tycker det är kul att träffa oss, säger Gun Nilsson, som själv tänker fortsätta dagen med en cykeltur och lite trädgårdsarbete.
Gå till toppen