Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Glädje och hästminnen när Ludwig och Sixten kom på besök

Det första besöket skänkte glädje och väckte nästan hundraåriga minnen till liv. Nu kan ponnyerna Ludwig och Sixten bli ett återkommande inslag på äldreboendet Magnoliagården i Staffanstorp.

Vinifred Grillsjö matade ponnyn Ludwig med morot och beundrade hans vackra färgteckning.Bild: Lars Brundin
– Ajaj. Nu tog du tog allt lite hårt på mina fingrar du.
95-åriga Vinifred Grillsjö synar för säkerhets skull sina fingertoppar innan ansiktet spricker upp i ett leende. Hon tittar upp mot ponnyn Ludwig som nöjt knaprar på moroten han lite oförsiktigt norpat från hennes hand.
– Titta så fin han är. Teckningen i svart och vitt, den tycker jag verkligen om, säger hon.
Att använda djur, som hundar och hästar, inom vården är en växande trend och forskning tyder på att det bland annat kan öka välbefinnande och minska stress. På Magnoliagården i Staffanstorp började allt med att arbetsterapeuten Julia Stenholm på sin fritid läste på om djurens välgörande potential.
Arbetsterapeuten Julia Stenholm hjälper 99-åriga Anna Ek att hålla balansen medan hon klappar ponnyn Ludwig.Bild: Lars Brundin
Ett enda samtal till den lokala ridklubben räckte.
– Jag hade just sett sådant klipp med en shetlandsponny som besökte ett boende och tänkte direkt att ja, det vill jag göra! säger Pernilla Karlsson, ridskolechef på Staffanstorps ridsportförening.
På tisdagen tog Ludwig och Sixten, två seniora och stabila ponnyer, den korta promenaden genom Staffanstorp till äldreboendets innergård. Där blev de varmt mottagna med morötter, sockerbitar och klapp på mulen av ett tjugotal boende som samtals ute på gräsmattan.
– Det är inte alltid stora gester men vi ser på känslouttrycken att det här är uppskattat, säger Julia Stenholm.
Julia Korozman matar hästen Ludwig med en morot. Intill sitter Elsa malm (tv) och Ulla Persson.Bild: Lars Brundin
Ponnyn Ludwig har kommit fram till 89-åriga Julia Korozman som ler stort när hon håller fram en bit morot mellan tumme och pekfinger. Sviterna av en stroke gör att hon inte längre kan uttala orden själv, men med de som känner henne kan hon kommunicera klart och tydligt.
– Vill hon inte vara med på något då berättar hon det. Men i dag vill hon verkligen vara med, det syns, säger undersköterskan Rima Awada.
Strax intill sitter Elsa Malm. Hos henne väcker hästbesöket minnen från barndomen och de stora arbetshästar som plöjde föräldrarnas åker.
– Någon gång fick jag sitta upp på en av dem. Men en sådan häst, den var ju alldeles för stor och bred för att rida på egentligen, säger hon och skrattar.
En dryg timme tillbringade de två ponnyerna med de boende på Magnoliagården.Bild: Lars Brundin
Julia Korozman hör samtalet och börjar att nicka. Hon svarar med ett ljudligt ”ja” på frågan om det betyder att även hon brukade rida som liten.
– Jaha, men då förstår jag att du är så extra glad i dag, säger Rima Awada.
Julia Stenholm är nöjd med ridskolans första besök. Hon ser gärna att ponnybesöken blir flera, kanske rent av regelbundna. En förhoppning som delas av ridskolans Pernilla Karlsson medan hon leder ut Ludwig och Sixten på gatan.
– Alla människor mår ju bra av att vara med djur, säger hon.
Gå till toppen