Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HD och Sydsvenskan värvar ny biträdande kulturchef

I nästan fyra år har hon varit chefredaktör för tidskriften Arkitektur. Nu blir Julia Svensson biträdande kulturchef på HD och Sydsvenskan. ”Det känns fantastiskt att komma tillbaka och jobba med en av Sveriges vassaste kultursidor”, säger hon.

Julia Svensson.Bild: Adam Wrafter
– Hon är den perfekta personen för jobbet. Vi vill göra kultursidor med fötterna i Skåne och örat mot kontinenten, där kontakten med det lokala ger näring till de stora estetiska och samhälleliga diskussionerna. Julia Svensson kommer att ha en viktig roll i detta, säger Ida Ölmedal, kulturchef på HD och Sydsvenskan.
Efter några år i Stockholm blir jobbet som biträdande kulturchef en återkomst till Skåne och HD och Sydsvenskan.
– Jag har bott större delen av mitt liv i Skåne och jag ser verkligen fram emot att jobba i en så livfull region. Här finns det mycket kultur samlat på en relativt liten yta. Här möts stad och land, här finns stora universitet och det internationella gnuggas mot det regionala och lokala. HD och Sydsvenskan har i det här perspektivet en unik plats, säger hon.
Kvaliteten i nya stadsmiljöer och en alltmer ansträngd bostadssituation för en växande befolkning är frågor hon gång på gång återkommit till de senaste åren och något hon kommer att ta med sig in i det nya uppdraget.
– Mycket av det som byggs idag håller inte måttet och jag tycker att debatten tyvärr handlat mer om yta än om kvalitet de senaste åren. Arkitektur och stadsplanering är den konstform som alla kommer i kontakt med. Man kommer inte undan arkitekturen och därför väcker den ibland starka känslor. Är en bostad eller för den del staden välplanerad kan det göra människors liv bättre.
En stark kulturbevakning har en viktig funktion att fylla i detta menar hon, som själv även är konstkritiker. Inte minst just kritiken.
– En ideal kultursida är en guide till samhällets känsloliv just nu. Kritiken är en viktig beståndsdel. Personligen brinner jag för konst och litteratur.
Sankt Petrikyrkan i Klippan.Bild: Kjell-ÅKe persson
Finns det då några exempel på vacker och hållbar arkitektur i Skåne? Ja, enligt Julia Svensson, finns här en av världens vackraste byggnader.
– St Petri kyrka i Klippan, ritad av Sigurd Lewerentz, är ett av världens mästerverk. Men det finns en uppsjö av goda exempel. Malmö konsthall av Klas Anshelm är en annan favorit.
Fakta

Julia Svensson

Chefredaktör för tidskriften Arkitektur

Tidigare redaktör för idé och kritik på DN

Konstkritiker på DN sedan många år

Läst senast: ”Kudos” av Rachel Cusk.

Ser på just nu: Serien ”Better things” samt inväntar säsong 2 av ”Big little lies”.

Gå till toppen