Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Joshua Clovers kärleksfulla försvarstal till upploppet

”Upplopp. Strejk. Upplopp” är en bok som politiserar kamper som avfärdas som bråk. Felicia Mulinari inspireras av Joshua Clovers envisa tanke att motstånd är möjligt också i de mest maktlösa situationer.

Joshua Clover är poet och professor i litteratur och kritisk teori vid University of California.Bild: Nirstedt förlag.

Joshua Clover

Upplopp. Strejk. Upplopp. Översättning: Oskar Söderlind och Johannes Björk. Tankekraft förlag.

Joshua Clover

Röd epik. Översättning: Johannes Björk. Nirstedt förlag.

Upplopp, bråk, oroligheter. Så rapporterar svenska tidningar om de protester som uppstod på Nørrebro efter att en man, dömd för hets mot folkgrupp, upprepade gånger kastat koranen på marken. Protesterna besvarades med skärpta straff för alla brott som begås i området.
”Upplopp. Strejk. Upplopp” är ett kärleksfullt försvarstal till upploppet som metod för sociala förändringar. Poeten och teoretikern Joshua Clover rör sig smidigt från gula västarnas krav på minskade bensinpriser i Frankrike till svart organisering mot polisbrutalitet i USA, och lyckas därmed definiera ett upplopp utan att förenkla eller romantisera.
”En teori om nuet.” Så sammanfattar Joshua Clover bokens avsikt, och argumenterar för att de upplopp som kantade arbetarrörelsens förhistoria, i Sverige ihågkomna bland annat som bröduppror, är tillbaka i en ny form. Inte minst är det upplyftande att läsa om den klasskamp före arbetarrörelsens uppkomst som skolans historielektioner aldrig nämnde. Clovers berättelser om kvinnor som hindrar spannmål från att lämna byn på 1600-talet stärker mig i övertygelsen att även till synes maktlösa människor kan förändra världen.
Om ”Upplopp. Strejk. Upplopp” är en teori om nuet kan man läsa Clovers nyöversatta diktsamling ”Röd epik” som ett slags nuets estetik. Som så ofta i amerikansk poesi är formen spretig. I ett svenskt poesiklimat som kräver renhet och sammanhängande koncept är det inspirerande att läsa en diktbok som tillåter sig att vara i ständig förändring. Också i ”Röd epik” är upploppet i fokus, men här anas en existentiell uppgivenhet. Clovers moderna variant av flanörpoesi är sensuell och betraktande, men dikten krossar ofta sina egna pretentioner med en krass humor. Denna humor blir tyvärr ett sätt att skapa distans, och jag lägger ifrån mig boken med en önskan om att Clover skulle vara lika modig och skamlös i sin poesi som han är i sin teori.
I ”Upplopp. Strejk. Upplopp” argumenterar Clover för att strejken har förlorat sin roll som arbetarnas främsta verktyg i en kapitalism som utmärks av kriser och automatisering. För oss som lever i den tid Clover kallar ”Värdeproduktionens kollaps”, när fler och fler görs överflödiga från produktionen, är det hoppfullt att läsa en bok om arbetarorganisering som utgår från att alla inte har ett arbete. Clover menar att man kan förstå strejken som en prissättning av arbete, och upploppet som en prissättning av marknadsvaror. När arbetare inte kan slåss om produktionens överflöd genom strejker, uppstår upplopp i omsorgens och överlevnadens namn. I detta ljus blir kravet på billigare bensin en form av klasskamp, även om man kan argumentera för att strategin långsiktigt missgynnar arbetare på grund av kravets ekologiska konsekvenser.
Att Clovers analys är fixerad vid USA och England gör det svårt att relatera hans slutsatser till tredje världens ekonomiska realitet och kamp-erfarenhet. 200 år efter Marx upprepar Clover Marx största misstag: att förstå samtiden genom framförallt Englands historia. Trots det är det i mötet mellan klass och rasism som Clovers analyser är som starkast. Han skriver med en vrede mot det rasistiska klassförakt som definierar svarta sociala uppror som ”våldsamma” istället för politiska.
Vår tids upplopp, menar Clover, kännetecknas av att de startar vid polisstationer snarare än vid spannmålsbodar och förankrar därmed på ett vackert sätt Black Lives Matter-rörelsen med brödupplopp för hundratals år sen. Jag tänker på Nørrebro-upploppen, och på att historien om dem ännu inte är färdigskriven.
"Upplopp. Strejk. Upplopp” är en bok om en krisande kapitalism på väg mot en ekologisk katastrof. Ändå ger den mig hopp. I en tid präglad av cynism påminner Joshua Clover oss om möjligheten att rent faktiskt ta saken i våra egna händer.
Gå till toppen