Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Lund står inför ett viktigt vägval samtidigt som den politiska kartan har ritats om.”

Vi måste dämpa kommunens ökade kostnader och skulder. Därför väljer vi att prioritera och fokusera.
Det skriver företrädare för Lunds styrande politiska koalition, Lundakvintetten.

Medan Socialdemokraterna i Lund har valt att hantera sin valförlust med en oansvarig politik till vänster om Vänsterpartiet har Miljöpartiet valt att fokusera på att få igenom sin politik och hitta lösningar som gynnar Lundaborna, skriver artikelförfattarna.Bild: Bengt Arvidson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Trots larmsignaler om kommunens ekonomi från såväl tjänstemän som revisionsbyrån PWC och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, väljer Socialdemokraterna i Lund som opposition att lägga en budget som ger kraftigt ökade kostnader och stigande skulder.
Dessutom innehåller Socialdemokraternas budgetförslag en skattehöjning trots att Lund redan är en av de kommuner i Skåne som har högst skatt.
Socialdemokraternas budgetförslag leder till att kommunens skulder ökar betydligt mer än i Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas förslag.
Men kanske allvarligast av allt, och något som innebär en tvärvändning av stor betydelse i Lundapolitiken, är att Socialdemokraterna mitt i en pågående högkonjunktur vill sänka kommunens överskottsmål från tidigare beslutade 2 procent till under 1 procent. Det leder till ökade skulder och till att kommunen i framtiden måste använda allt mer av skattebetalarnas pengar till räntor istället för till välfärd.
När Socialdemokraterna styrde Lund, 2014–2018, ökade kommunens kostnader kraftigt. Maktskiftet i september 2018 innebar att invånarna gav Lundakvintetten (Liberalerna, Moderaterna, Förnyalund, Centerpartiet och Kristdemokraterna) förtroende att hushålla med deras skattepengar på ett mer ansvarsfullt sätt.
Vi måste dämpa kommunens ökade kostnader och skulder (som nu är uppe i cirka 140 000 kronor per kommuninvånare) för att behålla Lunds konkurrenskraft, en god välfärd och ha utrymme för reformer och satsningar.
Våra partier bidrog till konstruktiva lösningar för Lunds bästa när vi var i opposition. Nu ser vi med förvåning hur Socialdemokraterna väljer att istället inta en obstruerande roll och försöka försämra kommunens ekonomi. Långt borta ekar orden från deras partikamrat och förre statsministern Göran Persson: ”Den som är satt i skuld är icke fri” och hans åsikt att dagens generation ska bära sina egna kostnader.
Medan Socialdemokraterna i Lund har valt att hantera sin valförlust med en oansvarig politik till vänster om Vänsterpartiet har Miljöpartiet valt att fokusera på att få igenom sin politik och hitta lösningar som gynnar Lundaborna. Tillsammans gör vi en historiskt stor satsning på socialnämnden, och därmed de mest utsatta i kommunen. Vi avskaffar delade turer inom äldreomsorgen, det vill säga långa arbetsdagar med flera timmars rast mitt i, och gör viktiga satsningar inom miljö och klimatområdet.
Lundakvintetten lägger samtidigt en budget som gör att kommunen för första gången på över 20 år, lever upp till kommunfullmäktiges nuvarande mål på 2 procent i överskott.
Lund står inför ett viktigt vägval samtidigt som den politiska kartan har ritats om. Antingen en förlängning av den tidigare socialdemokratiskt ledda politiken där mycket har finansierats genom lån och ökade skulder, något som urholkar välfärden, eller att även i framtiden kunna vara en regional motor med kommunal service i världsklass. Vi väljer det senare genom att prioritera och fokusera. Därmed kan vi lämna över en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar kommun till de generationer som kommer efter oss.

Philip Sandberg (L)

Fredrik Ljunghill (M)

Börje Hed (FNL)

Inga-Kerstin Eriksson (C)

Hedvig Åkesson (KD)

Gå till toppen