Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politikerna sa ja till slöjförbud i skolan

Barn får inte bära huvudduk i förskola och skola – så ska de nyanlända integreras i Staffanstorp. Detta sa politikerna ja till under onsdagskvällen.

Sex moderater och en sverigedemokrat sa ja – och fyra socialdemokrater sa nej – till den uppdaterade integrationsplanen i Staffanstorp.
I planen finns slöjförbud för flickor upp till högstadiet – men innan beslutet fattades byttes ordet slöja ut mot huvudduk.
– Det ligger i vår integrationsplan under kapitlet hedersförtryck. Huvudduk är ett uttryck för att en kvinna inte är tillgänglig. Det är en sexualisering av kvinnan och det är orimligt att man gör det på unga flickor. Jag har inget emot att en vuxen kvinna har huvudduk, men det här är små barn, unga flickor, säger Christian Sonesson, moderat kommunstyrelseordförande i Staffanstorp.
Socialdemokraterna tänker lägga en reservation mot beslutet.
– Det är bara kosmetika. Moderaterna vet inte ens om vi har elever som har slöja. Det här är lösningen på ett problem som vi inte har. Man fokuserar på fel sak, säger det socialdemokratiska oppositionsrådet Pierre Sjöström.
Istället menar Socialdemokraterna att handlingsplanen för integration borde ta sikte på helt andra frågor.
– De stora utmaningarna för integration i Staffanstorps kommun är bostäder och arbete för våra nyanlända. De två behövs för att göra en bra integration, säger Pierre Sjöström.
I planen finns också ett integrationskontrakt för nyanlända som de måste skriva på. Om de inte deltar i praktik eller andra insatser dras bidraget in.
Skolverket har gjort bedömningen att förbudet mot slöja, eller huvudduk, strider mot regeringsformen, som är en av Sveriges grundlagar – och dessutom mot Europakonventionen. I båda dessa garanteras religionsfrihet och med religionsfriheten följer rätten att bära religiösa kläder.
– Det här ingen lätt fråga. Vi kommer inte hindra barn från att komma till skolan. Det här får aldrig gå ut över flickorna. Det finns en skolplikt och vi är huvudman för skolan. Det här får man kommunicera med vårdnadshavare. Barn måste få vara barn, säger Christian Sonesson.
Det finns ett undantag för skolor och arbetsplatser – de kan förbjuda slöja, men då krävs det att slöjan hotar arbetsmiljön eller säkerheten.
Beslutet kan bli ett fall för JK, justitiekanslern och Skolinspektionen.
Gå till toppen