Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Chelsea sänkte MFF en andra gång i Europa League

När Chelsea besegrade Arsenal i den märkliga finalen i Europa League borta i Baku, en match utan känsla på läktarna och ett av många skäl oerhört märkligt väl av spelplats, så sänkte faktiskt laget Malmö FF en andra gång.
Fast det behöver inte anses som så avgörande.

Chelsea vann Europa League och skickade därmed ner MFF ett pinnhål på rankningen i ett eventuellt play off.Bild: LEE SMITH
Men i det till vissa delar komplicerade seedningssystemet för Europa League så har Lennart Hedstigen som driver suveräna sidan uefaranken.se räknat ut att det innebär att MFF tappar en placering i rankningsordningen i EL-playoff om laget tar sig dit. Hade Arsenal vunnit hade effekten inte blivit denna.
Men nu ser det inte ut att göra något. Allt är inte klart, några matcher återstår i Europas ligor, men enligt uefaranken.se så ligger MFF på elfte plats i seedningen till playoff och tretton lag blir seedade. Och det ska man inte kunna missa.
Det är intressant att titta i backspegeln ännu en gång och notera att MFF fortsätter vanan att åka ut mot finallag eller vinnare i Europaspelet. För som ni minns var det ju mot Chelsea åkte ut i februari efter 1–2 hemma i en mycket bra match och 0–3 borta efter en mycket bra första halvlek.
Då var förvisso Chelsea i en krisperiod, som man kom ur i samband med mötena med MFF, men det visar att MFF fick tuffast möjliga lottning och jag är fortsatt övertygad att det fanns flera andra seedade lag (bland annat Dynamo Kiev, som man spelade 0–0 mot i Marbella) som MFF kunde rått på.
Att MFF är seedat - om man vinner sina matcher - i alla de tre kvalomgångarna har stått klart ganska länge.
I Q1 är MFF tredje bäst seedade lag. Har bara Polska Legia Warszawa och rumänska FCSB före sig.
Motståndarna är i teorin 47 möjliga, så det är inte fruktsamt att rabbla alla. Nu brukar Uefa dela in geografiskt, men den indelningen har inte varit helt att lita på och de två senaste åren har ju MFF plötsligt hamnat nere på Balkan. Men vi kan ju nämna att rumänska Universitatea Craiova är högst rankat av de oseedade lagen. Längst ner finns Zeta från Montenegro. Allt enligt Uefaranken och hans beräkningar. Vid en snabb genomläsning kan jag faktiskt inte hitta något lag som MFF stött på tidigare.
Det ska påpekas att alla uträkningar bygger på att seedade lag vinner sina matcher. Det gör de ju oftast men inte alltid. Redan i Q1 finns en osäkerhet eftersom tolv lag spelar ett förkval och här kan garanterat "skrällar" ske. Sämst rankat av alla lag om vi räknar in även förkvalet är Tre Penne från San Marino.
Även i Q2 håller MFF en hög rankning. Är sexa av de 37 seedade lagen. Roma (Italien), Legia Waszawa, Eintracht Frankfurt (Tyskland), FCSB och Espanyol (Spanien) finns före.
För att ge er en bild så är i nuläget Kairat från Kazkstan högst rankat bland de oseedade.
I Q3 är MFF fortsatt så högt som elva av de 26 seedade lagen. Högst rankat om inga skrällar sker i oseedade? Ni får förmodligen rysningar. Ungerska Vidi...
Uefaranken.se har en nästinttil osannolik service. Ur den kan vi också läsa att om alla seedade lag vinner hela vägen, det vill säga att MFF också gör det, kommer Malmölaget att återfinnas i seedningsgrupp tre av fyra när lottningen till gruppspelet görs.
Men att gå så långt i resonemanget är väl att jinxa kanske...?
Notabelt. Den 19 juni lottas första OCH andra kvalomgången. MFF får alltså veta en klar motståndare och sedan två möjliga i den andra.
Första kvalomgången spelas 11 juli och 18 juli, vilket innebär att inga nya spelare kan bli klara till en omgången.
På torsdagen blev det ju klart att Häcken går in i Europa League som cupmästare. De går därför in i andra kvalomgången, men är oseedade direkt. Allsvenska tvåan Norrköping är seedat i första kvalomgången, men inte andra.
Svenska mästarlaget AIK går in i Champions Leagues första kvalomgång som sista seedade lag.
Gå till toppen