Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ribersborgs hästsommar sparkar loss

Det blir en fyrbent sommar på Ribersborg. På Kristi himmelsfärdsdag, osomrig till väderleken, öppnade tävlingssommaren med dressyr.

Katarina Lindh från Flyinge lägger i stort sett all sin tid på hästar. Till dressyrtävlingarna i Malmö tog hon med Wish 4 Joy.Bild: Patrik Renmark
I femton år, fram till 2015, hölls internationell fälttävlan på Ribersborg. Skenande kostnader fick Malmö stad att pausa arrangemanget.
Trots det storsatsar Malmös fem ridklubbar, under samlingsnamnet Malmö Ridklubbars Centralorganisation, i sommar på tävlingar.
Kristi himmelsfärdsdag inleddes sommarsäsongen med dressyr.
Torns Ryttarförening vann division 1 i ponnyallsvenskans södra distrikt.
Sen kom hästar med större mankhöjd.
Dressyr handlar om att följa rörelsemönster och bli poängbedömd, från 0-10 på olika punkter. Det är lite som konståkning, med häst istället för skridskor. Domare sitter utrullade i bilar på tävlingsunderlaget, en blandning av sand och tyg.
Ingrid Holmberg från Malmö Ridklubb är tävlingsledare för dressyrtävlingarna.Bild: Patrik Renmark
Tävlingsledaren Ingrid Holmberg menar att framdragen el och internet skulle skapa bättre förutsättningar.
– Det är inte så roligt att ha dieselaggregat som står och brummar för elens skull. Det känns inte så miljövänligt, säger hon.
Men ryttarna har överseende med brummandet.
Katarina Lindh från Flyinge Ryttarförening har tagit med sig Wish 4 Joy till Malmö.
– Det är fascinerande de gånger man får det stora djuret att göra som man vill. Man vill få känslan att hästen gör vad man bara tänker, säger hon.
Dressyr måste ta mycket av din tid?
– Herregud, det tar nästan all tid. Jag hinner lägga in en tvätt ibland. Annars gör jag nästan bara detta, förutom när jag sover.
Katarina Lindh får hjälp av Lena Winstedt att sätta fast Wish 4 Joys nummerlapp: 241. Numret är en förutsättning för att tävla och bli korrekt poängsatt.Bild: Patrik Renmark
Hur är det att tävla i Malmö?
– Det är en fin tävlingsplats, med lite mer liv än vad som är vanligt i dressyrtävlingar.
Är livet och rörelsen runtomkring ett problem?
– Det är en utmaning, men det är kul med tävlingar mitt i stan. Dressyrhästar är ofta rätt lättskrämda.
Tävlingarna hålls på Ribersborgsfältet, med god utsikt från bostadshusen på Potatisåkern.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen