Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Rötter i Norden, hjärta i EU. Liberal.

Margrethe Vestager.Bild: Olivier Matthys
Alexander Stubb hade varit perfekt: rötterna i Norden, hjärtat i EU, liberal. ”Vi befinner oss i en situation där EU:s grundläggande värderingar ifrågasätts”, sade han då han gav sig in i kampen att efterträda Jean-Claude Juncker som ordförande för EU-kommissionen. Unionens högsta, mäktigaste tjänsteman.
Men han fick ge sig – det konservativa EPP-blockets kandidat blev den betydligt gråare tysken Manfred Weber. För de gemensamma värderingarna står han säkert, men lyskraft? Knappats.
Det har däremot liberalernas toppkandidat, den danska kommissionären Margrethe Vestager. Med ett politiskt mer splittrat parlament där den liberala gruppen vuxit – och blivit kungamakare – har hon chans att få toppjobbet. De inom EPP som stödde Stubb lär föredra henne framför Weber.
Parlamentet menar att de folkvalda parlamentarikerna ska utse kommissionsordförande och har infört systemet med spetskandidater, som tar mått av varandra i sameuropeiska tv-debatter före valet. Hur det går? Sådär. Medborgarna är måttligt intresserade, men stats- och regeringscheferna desto ivrigare med att utse EU-topparna. De träffades redan i tisdags.
Men vill EU komma närmare folket är det en klok idé och ge folket mer inflytande.
Vestager är tidigare ordförande för vänsterliberala Radikale och stöds av den högerliberale statsministern Lars Løkke Rasmussen. Men det är dansk tradition att statsministern avgör vem landet stöder till topposten och eftersom den slutliga fördelningen blir klar senare så avgör folketingsvalet den 5 juni också Danmarks hållning.
Det lär bli socialdemokraternas Mette Frederiksen som till slut bestämmer. Hoppas hon inser hur klokt det vore att låta en liberal kvinna ta över den tunga kommissionen. I en tid när kvinnorna måste få ta mer plats – och liberala Alde är den av de traditionella partigrupperna som växte i valet.
Och särskilt klokt när den liberala kvinnan är Margrethe Vestager. Liberal med rötterna i Norden och hjärtat i EU.
Gå till toppen