Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Årets 10 mest lästa reportage i Sydsvenskan

En syskonskara som levt mitt i samhället, och ändå inte. Osynliga för myndigheter har de växt upp utan att få gå i skolan.
Två bostadsrättsföreningar som hamnat i klorna på en man som härskar och styr med järnhand, och en ekonomisk situation som hotar att göra bostäderna värdelösa.
Det är två av årets mest uppmärksammade reportage i Sydsvenskan. Här är de tio reportage som lästs mest i år. Har du läst alla?

1. Fem skånska syskon hölls isolerade från omvärlden

Onsdagen den 29 augusti 2018 förändras livet för fem skånska syskon för all framtid. Då står flera socialsekreterare från Ystads kommun utanför en villadörr på Österlen. De har polisen med sig. Veckorna som följer inser svenska myndigheter att de har knackat på dörren alldeles för sent. Flera barndomar för sent.
Läs också Fem skånska syskon hölls isolerade från omvärlden

2. Malmöfamiljer i bostadsrättsförening riskerar att bli ruinerade

Två bostadsrättsföreningar i Kinesiska muren på Rosengård har misskötts, och förre politikern Sapko Sinani härskar över föreningarna.Bild: Lars Brundin
Familjer som bor i Kinesiska muren på Rosengård är livrädda. Inte bara för att bli ruinerade utan även för mannen som härskar över bostadsrättsföreningen – kommunpolitikern Sapko Sinani (C).
Mäklare kan inte sälja lägenheter i huset. Nu är Kronofogdens tvångsförsäljning nära för den misskötta föreningen.
– Jag sitter fast här. Jag är som en slav till föreningen, säger en av dem.
Läs också ”Det här är ju ett korthus”

3. Michael Segerström: ”Det är ju patetiskt att komma ut vid 75”

Michael Segerström, skådespelare. Här i sitt hus vid havet i Beddinge.Bild: Emma Larsson
Michael Segerström bar på sin hemlighet i hela sitt vuxna liv – innan han fattade varför han varit så förbannad. På fredag ställer han sig på scen med en monolog som kommer att förändra allt.
Läs också Michael Segerström: ”Det är ju patetiskt att komma ut vid 75”

4. Kärleken lämnade Skåne i uniform – nu har han varit försvunnen i 60 år

Två Malmöbor berördes starkt av kärleksbilden från 1958 som Sydsvenskan publicerade till alla hjärtans dag. En av dem syns inte på bilden. Lars Norlin, nu 60 år, låg i mammas mage när hon tog farväl av den colombianska sjöman hon älskade. Lars Norlins pappa försvann med den Kockumsbyggda båten. Sedan dess har pappa ”John” varit försvunnen.
Läs också Kärleken lämnade Malmö i uniform – nu har pappa varit försvunnen i 60 år

5. Sanningen om Sveriges mest anlitade gode man – och hans livsfarliga uppdrag

Han berättar att han blivit beskjuten, jagad och tvingats reda ut en kidnappning. Ensam stått upp mot den iranska maffians gudfader. Räddat liv. Men är något sant? De människor han beskriver har en helt annan bild.
HD och Sydsvenskan har gjort jobbet som överförmyndaren struntat i – att granska Sveriges mest anlitade gode man.
Läs också Sanningen om Sveriges mest anlitade gode man

6. Spaboom i Skåne: Här är sju nya anläggningar

Malin Pihl lotsar genom byggarbetsplatsen, bland gipsskivor och byggradioskval. Här ska det bli spa.Bild: Lars Brundin
Ett Hawaii-spa växer fram på The Lodge utanför Genarp. Lilla Höör har snart tre nyöppnade spabad. Det bubblar lite överallt i Skåne. Så blir det när hälsotrenden paras ihop med en önskan om att mötas på ett mer hållbart sätt.
Läs också Spaboom i Skåne: Sju nya anläggningar öppnar

7. Dödshot och fusk – sanningen bakom hoten på Universitetet

”Det mest komplicerade fallet i sitt slag någonsin på Universitet”, säger medicinska fakultetens dekan Erik Renström om historien som skakat Biomedicinskt Centrum i Lund sedan sommaren 2017. Detta har hänt:
Läs också Dödshot, forskningsfusk och livvakter – sanningen bakom hoten på BMC

8. Läraren gjorde rätt – men fick gå

Händelsen på skolan polisanmäldes av elevens pappa. Nu följde polisförhör, utredningar och möten på skolan.Bild: Hussein El-alawi
När Carina lyfte ut en störande elev ur klassrummet anmäldes hon av föräldrarna. Både Skolinspektionen och polisen kom fram till att hon handlat korrekt. Ändå krävdes hennes arbetsgivare på böter för kränkning av eleven. Och själv kände hon sig pressad att sluta sin anställning.
Lärare har rätt att rent fysiskt tillrättavisa störande elever. Men de som gör det, och blir anmälda, riskerar sitt jobb.
Läs också Läraren gjorde rätt – men fick gå

9. Så hamnade skånska yrkesmördare i gangsterkrig i Spanien

De kallas för den våldsammaste grupp yrkesmördare som någonsin drabbat Costa del Sol. Två mord och två sprängdåd på mindre än fyra månader knyts till skånska kriminella som under 2018 oväntat tog plats i Spaniens gangsterkrig. Vi har följt i spåren av ”Los Suecos” – svenskarna.
Läs också Så hamnade skånska yrkesmördare i gangsterkrig i Spanien

10. Den nya elskotern kan vara olaglig – och du har ansvaret

Sydsvenskans reporter testar en av de nya elskotrarna.Bild: Peter Frennesson
De nya elskotrarna har på kort tid tagit över stadsbilden i Malmö och nu även i Lund. Ett miljövänligt och roligt sätt att transportera sig, säger förespråkarna. Men det finns ett stort problem: De kan bryta mot lagen och i så fall får du ta smällen.
Läs också Den nya elskotern kan vara olaglig – och du har ansvaret
Gå till toppen