Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Ta L bortom Jan Björklunds blå skjorta.

Jan Björklund klädd för valspurt.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Avgå alla. Lite hårdraget lyder Skåneliberalernas uppmaning så. När L-ledaren byts ut i slutet av månaden bör även övriga i partiledningen ställa sina platser till förfogande, framhåller Landskronas kommunstyrelseordförande Torkild Strandberg (L) tillsammans med skånska partikollegor i fredagens Svenska Dagbladet. Det finns ett kollektivt ansvar för de senaste årens misslyckanden och nästa partiledare måste få utrymme att välja ny kurs, resonerar de:
"Mer av samma är inte vägen framåt."
Valsiffrorna tycks ge dem rätt på den punkten.
Den slutliga rösträkningen i EU-valet som blev klar på fredagen bekräftade Liberalernas klena resultat. Med 4,13 procent av rösterna tappade partiet ett av sina tidigare två mandat och var nära att helt mista representationen i Europaparlamentet. Och detta efter en valrörelse som skulle kunna sammanfattas som just "mer av samma".
Även inför riksdagsvalet satsade L-ledaren Jan Björklund på igenkänning. I framträdande efter framträdande var det samma blå skjorta och samma gamla budskap: ordning och reda i skolan, bättre integration och mer EU-samarbete. Vällovligt i sig, men valresultatet blev blygsamma 5,49 procent.
Sedan dess har stödet, av opinionsmätningar att döma, snarare minskat än ökat. Så vad väntar för L framöver?
Tre personer presenterades i veckan officiellt som partiledarkandidater: Johan Pehrson, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. Deras olika profiler märktes inte minst när de framträdde i SVT:s Aktuellt i tisdags. Pehrson talade om att vässa den ekonomiska politiken, medan Sabuni kritiserade formerna för L-samarbetet med regeringen. Ullenhag talade i sin tur om det sociala utanförskapet. Så brukar han också beskrivas som en klassisk socialliberal, medan Sabuni och Pehrson tycks stå lite längre till höger.
I framtoning är det främst Sabuni som sticker ut, som när hon i tv sågade sina utmanare.
"Jag skulle inte stå här om jag litade på att de kunde leda partiet till framgångar", sade Sabuni om Pehrson och Ullenhag. Hon kritiserade också den nuvarande partiledningen för ett "väldigt ängsligt ledarskap".
De tre kandidaterna ska nu turnera i landet för att presentera sina respektive linjer. Enligt tidigare partiledaren Bengt Westerberg, som själv drev en socialliberal linje, står partiet inför "ett avgörande vägval".
Mycket talar för det. Att fortsätta i samma hjulspår som hittills vore för Liberalerna farligt nära fysikern Albert Einsteins definition av vansinne – att upprepa samma sak gång på gång och förvänta sig andra resultat.
Väl så viktigt som vem som väljs till partiledare kan därför vara hur stor frihet partiet ger den personen. Såtillvida har Torkild Strandberg en viktig poäng: med eller utan byte av övrig partiledning måste det finnas rejält utrymme för att välja ny kurs. Annars riskerar fortsättningen för Liberalerna att bli lika förutsägbar som Jan Björklunds klädsel under fjolårets valspurt.
Gå till toppen