Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Beslutsvånda och penningtvättande grisar när Bananfesten hölls

En smittsam banansjuka, omvända klimataktivister och ett tredjedels Grekland ställde upp. Men även i Östra Lund gäller ordspråket "Money talks". Ett gäng pengatvättande grisar gick hem med Bananpokalen 2019.

Emma Larsson och A-gårdens Aerobicsteam värmer upp inför karnevalståget.Bild: Peter Frennesson
Om det är en dygd bland grannar att "hålla låg profil" lär grannsämjan på Djingis Khan ha fått sig en törn på lördagen. Då förenades bostadsområdets tjugo gårdar i ett högljutt och kaxigt karnevalståg.
Framför scen gick ett trummande sambaband loss, mitt i folkhopen tränade en grupp aerobics med en bergsprängare över axeln och strax intill kom en brölande Sagan om ringen-orch dragandes på en bur med två barn i.
Bananfesten pågår hela helgen, men karnevalståget är en klar höjdpunkt. En tävling där varje gård skapar ett tema med samma begynnelsebokstav som den egna gården.
När ledet tågade iväg kom därför E-gården gående med temat Epidemi, A-gården som ett vandrande aerobicpass medan C-gården iklädde sig rollen som omvända klimataktivister när de bad om varmare väder och hyllade koldioxid – CO2.
G-gården hade inte lyckats enas om ett beslut. Vissa fonetiska likheter till trots så spretade tematiken i det tredelade ledet mellan djuret gris, musikalen Grease och på engelska, landet Greece.
Med musikalen Grease i fronten tågade G-gården fram.Bild: Peter Frennesson
De flesta var segervissa och räknade kallt med vinst. Men Sunil Shah, vars P-gård tog hem Bananpokalen 2017, kostade på sig att berömma alla sina grannar.
– Här finns mycket kreativitet och energi. Och så finns det många barn och det är kul att göra saker tillsammans, säger han.
Till slut var det gruppen med mest pengar som vann. I en inte så otydlig anspelning på vårens avslöjande om Swedbanks misstänka penningtvätt. Med devisen "Svart är vitt" rullade S-gården självsäkert fram sitt "Swinnbank".
Karin Rinander tillsammans med dottern Ylva Rinander och grannen Frans Gandsjö stod som nöjda vinnare vid karnevalens slut.Bild: Peter Frennesson
Med sig hade de en tvättmaskin och Karin Rinander utklädd till vd med danskklingande efternamn. Även hennes dotter Ylva Rinander, iklädd kavaj, svart hatt och skärt gristryne, fick vara en del i det fiktiva bankkontoret.
– Jag har en mycket viktig roll här i dag, säger hon och gläntar på en portfölj full med sedlar.
Om det var den välgjorda utklädnaderna eller deras svindlande tjänster som föll juryn i smaken förtäljer inte historien. Klart är att S-gården fick ta med sig bananpokalen hem.
Bubbeltema drog applåder.Bild: Peter Frennesson
Varför inte ta med sig duschen ut på karneval.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen