Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Runo Lagomarsino: Därför ska vi ha ett minnesmärke för Peter Mangs offer

Malmö är en stad som tycks ha en särskild förmåga att glömma. Men det finns inspiration att hämta för hur ett minnesmärke för Peter Mangs offer skulle kunna fungera, skriver konstnären Runo Lagomarsino.

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Mitt under aidskrisen 1991 täckte den kubanskfödde konstnären Félix González-Torres tjugofyra affischtavlor i New York med ett svartvitt fotografi av två kuddar på en säng. Man ser tydligt att sängen är använd: lakanen är skrynkliga och kuddarna bär fortfarande spår av de vilande kropparna. När den amerikanska staten besvarade aidsepidemin med tystnad, repression och homofobi skapade Félix González-Torres några av de starkaste och mest poetiska minneskonstverk jag känner till. Han förändrade radikalt hur vi är vana att se vår stadsbild. Affischtavlan, en plats för kommersiella budskap, hade nu blivit ett rum, ett tänkbarhetens rum.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen