Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De är hetast i kampen om toppjobben

Blir det en tysk, en fransk och en danska? Och en Timmermans? Här är kombinationerna som kan bli aktuella när EU letar efter en ny första femma i Bryssel.

Danska Margrethe Vestager (född 1968) är tidigare finansminister och just nu EU-kommissionär för konkurrensfrågor.Bild: Francisco Seco/AP/TT
Permanente rådsordföranden Donald Tusk har fått i uppdrag att hitta folk till framför allt fyra av topposterna. Den femte – som ny chef för Europeiska centralbanken, ECB – får troligen vänta till i höst.
Här är tre uppställningar som kan prövas då EU söker balans mellan kön, politik och geografi.
Alla får plats
Många gillar danska Margrethe Vestager som kommissionsordförande och nytt ansikte utåt. Franske brexitförhandlaren Michel Barnier har aldrig varit regeringschef, men har jobbat tillräckligt nära topparna för att kunna hålla i deras möten som rådsordförande. Så får tyske Manfred Weber tröstjobbet som talman i EU-parlamentet och Nederländernas Frans Timmermans bli utrikeschef.
Summa: två konservativa, en liberal och en socialdemokrat. Bara en kvinna – men på tyngsta posten. Väldigt centrerat till fyra grannländer, men alla toppkandidater får i alla fall vara med.
Varianter: I stället för Barnier kan till exempel Irlands Leo Varadkar eller Kroatiens Andrej Plenkovic bli rådsordförande. Och spanske Josep Borrell – eller helst någon landsmaninna – kan bli utrikeschef.
Dalias dubbel
Litauens avgående president Dalia Grybauskaite kan räknas som kvalficerad till båda de tyngsta posterna. Som kommissionsordförande skulle hon kunna ha Nederländernas Mark Rutte intill sig som rådsbas. Sedan kan irländska Mairead McGuinness bli talman och spanske Josep Borrell utrikeschef.
Summa: två konservativa, en liberal och en socialdemokrat, jämnt mellan män och kvinnor och hyfsad geografisk spridning. Men accepterar EU-parlamentet att alla deras toppkandidater sätts åt sidan?
Varianter: Bulgariska ex-kommissionären Kristalina Georgieva har goda betyg i Bryssel. Och om Rutte vill stanna hemma kan Benelux-kollegorna Charles Michel eller Xavier Bettel säkert träda in.
Tyngsta gänget
Med Michel Barnier som kommissionsbas och Angela Merkel som rådsordförande behöver inte EU låtsas som det är några andra än Frankrike och Tyskland som styr. Sedan kan eldfängde belgiske liberalen Guy Verhofstadt till slut få bli talman – och Margot Wallström få representera Norden som utrikeschef.
Summa: två konservativa på de två tyngsta posterna igen. Och ingen plats för EU-valets toppkandidater. Och en medelålder på drygt 65. Nja, kanske inte. . .
Varianter: Portugisen Antonio Costa nämns som tänkbar rådsordförande, antingen som socialdemokrat eller liberal. Fransyskan Nathalie Loiseau blir gärna talman. Och Lettlands Edgars Rinkevics är en av många utrikesministrar som kan bli utrikeschef.
Gå till toppen