Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sällsynt svart svan siktad utanför Västervik

Johan Olofsson tillbringade lördagen med kompisarna vid Gränsö i Västervik när han plötsligt noterade en udda fågel i vattnet. – Jag drog på mig badbyxorna och simmade ut direkt, säger han om mötet med den svarta svanen.

En svart svan har siktats vid Gränsö utanför Västervik.Bild: Johan Olofsson/TT
Svanen simmade runt med två vita knölsvanar i vattnet. Johan Olofsson, som aldrig sett en svart svan i det vilda tidigare, tog tillfället i akt och förevigade mötet.
– Man blev lite ställd. Först tänkte man att det kanske var en muterad svan eller kanske en unge, de kan ju vara lite gråaktiga, men när jag kom nära såg jag tydligt att det var en fullvuxen svan, fast svart och med röd näbb, säger han.
Den svarta svanens ursprungliga levnadsområde är Australien och omkringliggande öar. Men riktigt så långt lär inte den här svanen ha tagit sig, menar Daniel Bengtsson som är fågelskyddsansvarig på Birdlife Sverige.
– Det händer då och då att svarta svanar dyker upp även här. Sannolikt har den tagit sig hit via en fågelpark i Tyskland eller kanske Polen, säger han.
Svanen räknas inte som en invasiv art, då det inte finns någon känd risk att den skulle hota den biologiska mångfalden i Sverige. Troligen kommer den fortsätta att simma runt i svenska vatten, men utan att hitta en partner.
– Rent teoretiskt skulle den nog kunna para sig med en vit svan, men jag känner inte till något fall där det faktiskt har skett, säger Daniel Bengtsson.
Även om den svarta svanen lär ha svårt att föra sitt genetiska arv vidare finns stora möjligheter att den överlever i Sverige. Födan finns, och gott om flockar av andra fåglar att ansluta sig till.
– Känslan jag fick var att de andra svanarna hade släppt in den i sällskapet. Den såg ut att trivas, säger Johan Olofsson.
Fakta

Svart svan

Den svarta svanen (Cygnus atratus) blir 110–140 centimeter lång och väger 4–8 kilogram.

Den känns tydligt igen på sin svarta fjäderdräkt och röda näbb.

Har sitt ursprungliga levnadsområde i Australien, och sedan 1800-talet finns den även i Nya Zeeland. De exemplar som finns i det vilda i Europa har sannolikt rymt från inhägnader.

Källa: Birdlife Sverige

Gå till toppen