Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Scheeletorget ny adress i Lund

Lund har fått ett nytt torg: Scheeletorget. Namnet har nu blivit godkänt av byggnadsnämnden, men först i sommar står själva torget klart.
– Torget kommer att bli en viktig knutpunkt i området, säger Erik Jagesten, fastighetschef på Medicon Village.

”Det kommer att bli mer torgmässigt när vi bygger ytterligare en byggnad här", säger Erik Jagesten på det som ska bli Scheeletorget. I bakgrunden Medicon Villages nya huvudbyggnad.Bild: Ingemar D Kristiansen
Än så länge kan man inte riktigt se att ett torg håller på att ta form vid Scheelevägen, där den kröker strax norr om Sparta. Området är inhägnat, plattsättning pågår och ledningar till belysning sticker upp ur marken. Men snart, i juli, ska denna del av torget vara klar och då börjar även inflyttning i kontorshuset som ska bli Medicon Villages nya huvudbyggnad.
– Runt torget blir det lägenheter, kontorshus och restauranger med uteserveringar. Vi hoppas att det kommer att vara folkliv här både dagar och kvällar – kanske att bistron kan ha kvällsöppet och after work, säger Erik Jagesten.
Torget är en viktig del i förändringen där företagsområdet ska få ett aktivt stadsliv.
– I dag är det rätt dött kvällstid. Torget kommer att bli en viktig mötesplats för alla som rör sig i området, säger han.
På andra sidan gatan pågår bygget av cirka 200 lägenheter i kvarteret som kallas Scheele Promenad. Mot centrum planeras Forskarparken i grönområdet mellan Sparta och Ideon. Allt knyts ihop av torget, som fortsätter att byggas på andra sidan Scheelevägen när bostäderna är färdiga.
– Nu öppnar vi upp ett område som tidigare varit inhägnat. Det är ett stort steg, under Astra Zenecas tid var det helt stängt men nu blir det nytt liv i området.
Scheeletorget blir den nya entrén till Medicon Village och de flyttar huvudreceptionen till det nya kontorshuset. Med detta växer Medicon Village när 35 verksamheter flyttar in i huset.
– Nu är vi mer än dubbelt så många som Astra Zeneca var vid nedläggningen. Fler än 1 800 jobbar här, i 150 organisationer och bolag, säger Erik Jagesten.
I juli står första delen av torget och det nya kontorshuset klart. Efter sommaren ska bistron och uteserveringen öppna på torget.
Fotomontaget visar hur Scheeletorget ska bli, med grå plattsättning, träd och bänkar. Torget kommer att ligga på båda sidor om Scheelevägen, som här smalnas av och blir en mer stadsmässig gata.Bild: Reflex arkitekter
Medicon Villages nya huvudbyggnad är snart inflyttningsklar och ligger vid det som ska bli Scheeletorget.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen