Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nazister drabbade samman med motdemonstranter i Lund

Strax efter lunchtid på lördagen utbröt slagsmål mellan personer ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och motdemonstranter. Sex män greps misstänkta för misshandel och våldsamt motstånd.

Bild: Läsarbild: Jan Lund
På lördagsförmiddagen ställde Vänsterpartiet fram ett informationsbord på Lilla Fiskaregatan.
– När vi kom dit stod redan nazisterna från Nordiska motståndsrörelsen där med sina flaggor. Det tog en kvart ungefär, sedan sparkade de ner vårt bord och kastade vår flagga på marken, säger Hanna Gunnarsson (V), riksdagsledamot från Lund.
Polisen var på plats och Hanna Gunnarsson såg hur de avvisade ett flertal av nazisterna. Senare började nazisterna marschera iväg mot Bantorget och en grupp motdemonstranter följde efter.
– Nazisterna gick bort längs gatan och några ungdomar följde efter. Jag gick därifrån och såg inte vad som hände sedan, säger Hanna Gunnarsson.
Studenten Elias Nilsson såg hur de två grupperna först stod vid domkyrkan innan de, under bevakning av ett fåtal polispatruller, promenerade längs Fiskaregatan. Enligt honom hade den ena grupperingen med sig en flagga från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).
– Jag såg mellan tio till femton personer under NMR-flaggan och så femton till tjugo personer under någon slags vänsterflagga.
När de kom fram till Bantorget bröt slagsmålet ut.
– Någon slogs med pinnen från en av flaggorna och jag såg en ung tjej som blev sparkad i bröstkorgen.
Enligt Elias Nilsson blev många vittnen till händelsen.
– Alla på Grands uteservering stod där och såg alltihop, säger han.
– Det är klart man blir lite skakis, det är inte varje dag man ser sådant, säger han.
Victor Pressfeldt som var på plats berättar att nazisterna gick till regelrätt attack mot motdemonstranterna och polisen.
– Jag såg nazisterna gå till anfall med sina fanor. Jag såg en tjej bli nedsparkad och jag såg ordningsvakter och poliser som blev slagna med fanor, säger han.
En mobilfilm som lagts upp på Twitter visar hur de två grupperna drabbade samman med slag och sparkar intill en av fontänerna på Bantorget. Minst ett tiotal personer var inblandade i slagsmålet.
– Polisen befinner sig på plats, och då är det två grupperingar från två olika politiska sidor som drabbar samman. I samband med detta grips sex personer misstänkta för misshandel, säger polisens informatör Filip Annas.
Enligt polisen var det inte frågan om en regelrätt demonstration.
– Man behöver ha demonstrationstillstånd om det anses vara en demonstration. Men i det här fallet har ingen ansökt om tillstånd. Polisen har inte heller bedömt att detta ska räknas som en demonstration, säger Filip Annas.
Sex män greps misstänkta för misshandel. Två av dem är dessutom misstänkta för våldsamt motstånd. Fem av männen är i 20- och 30-årsåldern, medan den sjätte är i 15-årsåldern och släpptes senare.
Polisen vill inte kommentera om de gripna tillhör samma gruppering.
– Vi går inte närmare in på vilka politiska åsikter de här personerna har, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Gå till toppen