Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånsk potatisdrottning odlar över hundra sorter

Längtan efter farfars potatis blev för stor. Hon inledde en jakt på den gamla goda knölen – en jakt som varade i över tio år. Nu har Lina Laurin över hundra sorters potatisar i en åkerlapp utanför Eslöv: skrattande potatisar, feministiska potatisar och knölar med både rött och blått kött.

”Jag var tre eller fyra år när jag fick mitt första lilla grönsaksland av mormor i Lerum. Där fick jag sätta rädisor, en potatis och några morötter. Jag har odlandet med mig från henne . Att jag hamnat i potatissträsket får man delvis skylla farfar för.”Bild: Görel Svahn
Nyfrissade Lennart trippar runt bland potatisblasten som precis har börjat sticka upp ur myllan i Slogstorp nära Löberöd. Kalufs, svans, öron – ja till och med prickarna på pudelkroppen går i blått och lila. Lennart brukar bli gulbrun efter att ha hängt med matte på åkern så därför har han fått färg så att han ska synas, förklarar deltidsjordbrukaren Lina Laurin som också driver en hundfrisörsalong i Eslöv.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen