Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverigedemokraterna ger sig in i danska valkampen

Sverigedemokraterna ger sig in i den danska valkampen. SD-ledaren Jimmie Åkesson hyllar i en annons den strama danska invandringspolitiken och uppmanar danska väljare att rösta på Dansk folkeparti.

Dansk folkeparti gjorde i förra veckans EU-val ett katastrofval. Partiet förlorade tre av sina fyra mandat i EU-parlamentet i Bryssel. Nu riskerar partiet att tappa mandat även i det danska folketinget.
Men Dansk folkeparti hoppas kunna revanschera sig i folketingsvalet på onsdag med hjälp av valstöd från Jimmie Åkesson. SD-ledaren hyllar i en annons i Jyllandsposten "att Danmark fört en mer ansvarsfull invandringspolitik än vad Sverige gjort".
"Vi behöver bara se tillbaka på 2015 för att se de enorma effekterna av den skillnaden. Medan Sverige tog emot 163 000 asylsökande tog Danmark då emot cirka 21 000. Men också idag är det stor skillnad mellan våra länders invandringspolitik", skriver Jimmie Åkesson i ett brev till "Danmarks folk i Kongeriget Danmark".
I den danska valrörelsen argumenterar också Socialdemokraterna för fortsatta skärpningar av invandringspolitiken, men i SD:s annons ger Jimmie Åkesson ett helhjärtat stöd till Dansk folkeparti.
Jimmie Åkessons uppmaning har mött stor uppskattning från Dansk folkepartis ledning, bland annat från partiets vice ordförande Søren Espersen som delat Åkessons uppmaning på Twitter.
"Tak, SD... vort brave søsterparti", skriver Espersen.
Det finns emellertid kritiker som inte uppskattar att den svenske SD-ledaren blandar sig i den danska valrörelsen. En av dem påminner på Twitter om att Dansk folkeparti kritiserat statsminister Lars Løkke Rasmussen för att ha stött Frankrikes president Emmanuel Macron – och menar att Dansk folkeparti därför inte bör låta utländska partier blanda sig i den danska valkampen.
Läs också SD får stöd av Dansk Folkeparti
Jimmie Åkessons annons är ett svar på det danska stöd som SD fick i fjol. Dansk folkeparti publicerade ett öppet brev i Expressen i september där DF-ledaren Kristian Thulesen Dahl uppmanade svenska väljare att rösta på SD.
Gå till toppen