Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Talibaner inte beredda att lägga ned vapnen

Talibanrörelsen är fortsatt inte beredd att förhandla med Afghanistans president, Ashraf Ghani (bilden). Arkivbild.Bild: Rahmat Gul/AP/TT
Talibanrörelsen i Afghanistan kommer antagligen inte att utropa vapenvila i närtid, säger talibanledaren Haibatullah Akhundzada.
Budskapet kommer veckan före den muslimska högtiden id al-fitr, slutet på fasteperioden Ramadan, som förra året firades utan väpnat våld i landet efter en tillfällig vapenvila.
Fredssamtal pågår sedan en tid tillbaka mellan talibanerna och USA. I januari kom uppgifter som tydde på att ett avtal var nära. Uppgifter i bland annat The New York Times pekade då på att USA var berett att lämna Afghanistan efter det att talibanerna lovat att inte låta terroristorganisationer som al-Qaida få verka fritt i landet.
Än har parterna inte nått en överenskommelse och talibanerna vägrar fortfarande att samtala med Afghanistans regering.
Samtidigt som befolkningen längtar efter fred har uppgifterna om en uppgörelse med talibanerna också fått kritik. En statlig amerikansk organisation varnade så sent som för några veckor sedan för att ett avtal kan få oförutsedda och våldsamma konsekvenser.
Gå till toppen