Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anklagelser haglar om ansvar för terrordåd

Sri Lankas Maithripala Sirisena (bilden) anklagas av sin tidigare polischef för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra terrordåden på påskdagen i år.Bild: Rishabh R. Jain/AP/TT
Sri Lankas sparkade nationella polischef anklagar landets president Maithripala Sirisena för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra terrordåden i landet för drygt en månad sedan.
Den tidigare polischefen Pujith Jayasundara påstår att han förra året blev ombedd av landets säkerhetstjänst, som lyder under presidenten, att lägga ned flera utredningar mot misstänkta islamistiska terrorister.
Han hävdar också att han på eget bevåg höjde beredskapen inom polisen innan dådet eftersom säkerhetstjänstens chef ignorerat uppgifter från Indien som varnade för terrorattacker.
Anklagelserna förs fram i en 20 sidor lång skrivelse till högsta domstolen.
Jayasundara fick sparken efter att presidenten gett honom skulden för påskdagens terrordåd, som dödade över 250 människor. President Sirisena kritiserades tidigare i veckan för att inte ha hållit möten med säkerhetstjänsten månaderna före dåden. Han har hittills avfärdat all kritik.
Gå till toppen