Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jalle Lorensson ledde gåsmarsch för fågelskådare

I vanliga fall ser hundratals åskådare Jalle Lorensson spela munspel med Wilmer X. På söndagen hörde fyrtio personer honom berätta om fåglar – och det var oväntat för många.
– För mig är fågelskådande meditation, avslöjade han.

"Nu har vi inga barn med oss, då kan vi prata lite mer rättframt om gräsandens fortplantning", sade Jalle Lorensson och avslöjade detaljer om gräsandshanens fortplantningsorgan.Bild: Peter Frennesson
Malmö museer hade räknat med att ett 15-tal personer skulle sluta upp när det vankades fågelvandring i Slottsparken med Jalle Lorensson. Men intresset blev större än så.
En av de förtjusta deltagarna var Gun Petersson:
– Jag hoppas få lära mig lite om någon ny fågelart.
Lena Hallberg ville veta mer om vad som rör sig i naturen när hon är där.
– Man lär sig så mycket av att lyssna på folk som kan.
Tony Alvesparr hade med sig fågelkikaren, men var helt uppriktig om sin medverkan:
– Jag är jägare och friluftsmänniska, men är här därför att Jalle är min store idol som munspelare.
"De fåglar som sjunger nu är ungfåglar som ingen vill ha, men som desperat vill hitta en partner", berättade Jalle Lorensson under fågelrundvandringen i Slottsparken.Bild: Peter Frennesson
Deltagarna matades under en timme med massor av anekdoter om fåglarnas hemliga liv.
Jalle Lorensson berättade att svanarnas starka parrelation gör dem starka evolutionärt, att Malmös vackraste tamgäss ibland lockas av vildgäss ända upp till Norra Ishavet, att strandskatorna i Malmö egentligen är vilsegångna musselexperter, att gräsandshanens fortplantningsorgan är 43 centimeter långt samt att sävsångaren och rörsångaren inte sjunger helt lika.
– Det här är det typiska ljudet av svensk insjö, sade Jalle Lorensson vid vallgraven till Malmöhus slott.
– Lyssna! Hör ni att sävsångaren sjunger rörigt och rörsångaren sävligt!
Längre fram uppenbarade sig dagens ornitologiska sensation, en häckande gråhakedopping.
– Titta där nere, där vassen svänger, där ligger en hona på sitt bo. Gråhakedoppingen är ovanlig i Sverige, sade Fågel-Jalle samtidigt som en nyfiken fisktärna dök framför honom.
– Såg ni? Såg ni tärnan? Det var Taubes fisktärna, den klassiska sjöfågeln. Den är sävligare än en mås, men har en annan perfektion vad gäller aerodynamik.
"Hör ni talgoxen?" Enligt Jalle Lorensson är talgoxens läte i tre takter lika njutbart som att lyssna på en Mozartkonsert.Bild: Peter Frennesson
Strax därpå ekade kristallklara fågeltoner från en av Slottsparkens högsta bokar. Enligt Jalle Lorensson var det världens vackraste fågelläte:
– Jag har åkt världen runt, men något vackrare än koltrastens sång finns inte för mig. Dess varma flöjttoner bär bud om ljuvare tider.
Några hundra meter längre fram blev det Mozartkonsert.
– Hör ni talgoxen? Nu är det talgoxens trestaviga läte "Ti-ti-ta, ti-ti-ta", samma takt som i Mozarts "Säg farväl lilla fjäril till nöjen". Men ibland blir det tvåstavigt, "Ti-ta, ti-ta". Det påstås att det är ett mer kraftfullt läte som kan överrösta trafikbuller.
Vildliv i Slottsparken. Sothönor och knölsvanar delar på utrymmet i vallgraven.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen