Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kina om massakern: Korrekt policy

Demonstranter på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989.Bild: TT
Kinas försvarsminister kommenterar i samband med 30-årsdagen det blodiga tillslaget mot demonstranter på Himmelska fridens torg i Peking.
– Händelsen var politiskt turbulent och regeringen vidtog åtgärder för att stoppa det, vilket var en korrekt policy, sade Wei Fenghe under ett möte i Singapore.
Han sade också att åtgärden stabiliserat landet.
Att kinesiska politiker överhuvudtaget svarar på frågor om händelserna på Himmelska fridens torg är ovanligt, säger en Kinakännare till AFP.
Inför årsdagen har kinesiska myndigheter trålat internet i jakt på artiklar, hänvisningar och uppdateringar på sociala medier som nämner torget och 30-årsdagen. Aktivister har varnats och även om en manifestation skulle äga rum skulle den med all säkerhet upplösas och leda till gripanden.
Antalet döda i samband med militärens ingripande 1989 kan ha uppgått till över tusen när stridsvagnar rullade mot demonstranterna och soldater sköt mot folkmassan.
Gå till toppen