Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Barnen som inte fanns – kapitel 2

Mamman: ”Man överdriver och hittar på saker”

Mamman till de omhändertagna barnen är chockad över anklagelserna om att hennes barn ska ha vanvårdats och isolerats från samhället. ”Det här visar på ett allvarligt systemfel som vi har hamnat mitt i” säger hon till HD och Sydsvenskan.

Av:
Andreas Persson
|
Två välutbildade föräldrar med flera års universitetsstudier i bagaget. En mamma och en pappa som har vanvårdat och isolerat sina barn från samhället under lång tid, enligt myndigheter och domstolar.
Fyra av deras barn blir akut omhändertagna. Då saknar barnen tidsuppfattning och har grava språkstörningar. En del av syskonen vet inte hur man tvättar sig eller duschar, menar socialtjänsten. Barnen har ”svag balans och svag kraft i benen” – ett tecken på att de inte har rört på sig tillräckligt under sin barndom, enligt sjukvården. De har aldrig fått gå i skolan.
Redan den 11 april i år kontaktar HD och Sydsvenskan barnens mamma och ber om föräldrarnas version. Efter några veckor ringer hon upp. Mamman är tydlig med att hon vill hitta en journalist som kan berätta föräldrarnas historia.
Förutom att myndigheterna helt felaktigt har tagit deras barn, så finns det enligt mamman en mycket mer och intressant historia att berätta.
– Vi har arbetat med socialt arbete sedan 80- och 90-talen. Vi är inte helt noviser på området, kan man säga. Därför är vi chockade. Man överdriver och hittar på saker. Saker som vi kan bevisa, men som rätten inte har tagit hänsyn till.
Bild: Hussein El-Alawi
Varför har domstolarna inte gjort det?
– Det här är egentligen något mycket större än en liten artikel om oss. Det finns säkert väldigt många andra som har drabbats av samma sak, men som inte är lika resursstarka, säger hon.
Mamman förklarar att de har kontakter inom socialförvaltningen i Ystad som är ”jätteupprörda” över hur fallet har hanterats.
Får vi prata med era kontakter?
– Det kan ni mycket väl få göra längre framöver. Det skulle vi nog kunna ordna. Vi har även en kontakt på Högsta förvaltningsdomstolen som har rekommenderat oss att begära resning. För det finns bevisligen falska uppgifter som har använts som argument i rätten.
Alla parter har fått lägga fram sin bevisning. Varför har domstolarna kommit fram till att ni har fel?
– Återigen, flera kontakter inom socialen är jätteupprörda.
Enligt Ystads kommun har barnen aldrig gått i skolan. En uppgift som mamman menar är falsk: Barnen har undervisats av föräldrarna, via en amerikansk online-skola, medan de har befunnit sig på resande fot.
Var har ni rest?
– Var vi har rest? Vi har rest över hela Europa, knutet till vår företagsverksamhet.
Reste ni fram till det att barnen blev omhändertagna?
– Vi har rest oregelbundet, som det har passat vårt schema. Nu har vi varit mycket i Danmark de senaste åren. Så det har inte varit jättemycket i Europa.
Hur började allt det här?
– Nu känner jag att jag lämnar väldigt mycket information utan att vi vet vad du gör av det.
Vad är det jag, myndigheterna och domstolarna missar i den här historien?
– Vår historia, som du efterfrågade när du kontaktade oss.
Vill du berätta?
– Jag vill att det ska vara välskrivet och ta hänsyn till vårt perspektiv. Det är inget man hastar ihop på två veckor. Du kan skriva vad du vill, det kan jag inte göra något åt. Men det finns en mycket mer intressant historia att berätta.
Har ni funderat på varför domstolarna inte tror på er?
– Självklart.
Föräldrarna företräds av en advokatbyrå i Malmö, tystnadsplikten gör att advokaten inte får uttala sig – om inte föräldrarna lämnar en fullmakt.
– Det skulle vi absolut kunna göra. Det kan vi fundera på.
Mamman försöker flera gånger avsluta samtalet.
Enligt socialtjänsten har barnen vanvårdats och isolerats från samhället, vad tänker du om det?
– Det stämmer överhuvudtaget inte.
Hur förklarar du att flera vuxna som har träffat barnen säger samma sak?
– Det är inte vad de säger till oss.
Varför gör de som står på er sida inte sina röster hörda?
– De är nog inte medvetna om hur deras uppgifter har förändrats längs vägen. Vi hör av oss till dig inom en till två veckor. Ha en bra eftermiddag.
Samtalet är slut. HD och Sydsvenskan mejlar därefter mamman och ställer ytterligare frågor. Till exempel:
• Enligt rektorn på skolan i USA har era barn aldrig varit inskrivna på skolan?
• Mellan 2015 och 2018 säger du till Skatteverket att familjen reser runt i världen och barnen är med på era resor. Men vid den här tidpunkten har era barn inga pass?
• Du har varit sjukskriven sedan 2015. Din make har fått sjukersättning under nästan tio års tid. Men både 2015 och i början på 2018 meddelar du Skatteverket att ”samma förutsättningar som tidigare föreligger”. Det vill säga: Ni reser runt i världen med ert företag och barnen. Vad tänker du kring det?
Mamman har inte hört av sig till HD och Sydsvenskan igen.

I nästa kapitel: Så rasade föräldrarnas fasad samman

Det tar nio år innan Ystads kommun kontrollerar om barnen faktiskt går i skolan. Till slut är det en rutinmässig skatteutredning som blir barnens räddning.
Läs också Så rasade föräldrarnas fasad samman