Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Rosenberg tystade Olympia – och blev derbyhjälte: ”Helt spontant”

Markus Rosenberg blev derbyhjälte som kvällens enda målskytt på Olympia. Men matchutvecklingen blev inte riktigt vad han hade önskat sig.
– Det blev ett derby med kamp, mycket hjärta och lite hjärna, ansåg han.

Markus Rosenberg tystade HIF-publiken och blev derbymålskytt med sitt 1–0-mål i den 18:e minuten.Bild: LUDVIG THUNMAN
Ett stort spelövertag och en klar dominans präglade den första halvleken på Olympia. Malmö FF tryckte tillbaka hemmalaget och ett ledningsmål hängde tidigt i luften.
Det dröjde 18 minuter innan Markus Rosenberg kunde rulla in 1–0 bakom Kalle Joelsson i HIF-målet.
– Det var lite så som jag gjorde mål förr. I djupled, bra touch och sedan mellan benen, log målskytten efter matchen.
Sören Rieks hittade Markus Rosenberg som gick i en lucka mellan HIF:s två mittbackar. Ensam med målvakten placerade han bollen mellan benen.
Med målet tystade han också hemmapubliken. Han passade dessutom på att ta en sväng förbi HIF-klacken med en tydlig gest.
– Så ska det väl vara i ett derby. Det var helt spontant. Jag springer inte runt och klurar på målgester, men det blev helt tyst. Sedan blev det mer liv borta hos oss, sa han.
Han fick stöd hos HIF:s kapten.
– Det är bra med lite känslor och lite hets på skoj utan att gå över gränsen. Jag får väl göra ett mål på bortaplan och göra likadant mot deras klack, sa Andreas Granqvist efter matchen och tyckte inte att det var någon större provokation.
– Det var snabbt över och gick inte över någon gräns.
MFF-ledningen som var både logisk och välförtjänt efter matchstarten där Malmö skapat det mesta och det farligaste även om HIF stack upp och oroade sporadiskt.
Däremot kom HIF ut som ett nytt lag efter pausen och pressade tillbaka MFF ordentligt och radade upp farligheter
Karaktären på matchen förändrades.
– Det blev mer av ett derby med kamp, vilket vi inte ville. Det var svårt att ta sig ur det. De satsade mer offensivt och vi blev stående, sa Markus Rosenberg.
MFF:s presspel var osynkat och matchbilden blev betydligt mer böljande än under den första halvlek. Inte blev det heller tryggare defensivt med en del byten och nya positioner i backlinjen där bland annat Anel Ahmedhodzic fick göra allsvensk debut.
Det blev till slut målvakterna som såg till att 1–0 (1–0) stod sig matchtiden ut.
Helsingborgs Andreas Granqvist kom aldrig till spel på grund av skada.Bild: PETTER ARVIDSON
Lagkaptenen i HIF Andreas Granqvist stoppades i derbyt av skada och kände frustration från läktaren.
– Ett kryss tycker jag hade varit välförtjänt, men vi hade inte marginalerna med oss, sa han och blickade framåt med avvaktande svar om landslagsspel de närmaste dagarna.
– Jag och Janne [Andersson, förbundskapten] tar det dag för dag och jag är nog inte jätteaktuell för spel just nu.
16127 kom till Olympia och såg Malmö FF skaffa sig sex poängs ledning i allsvenskan inför sommaruppehållet. 3500 MFF-supportrar kunde glädja sig åt att det blev fjärde raka segern.
Gå till toppen