Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så gjorde vi granskningen

Hundratusentals domstolsbeslut levereras varje år i Sverige. Det var en rutinmässig koll av en av alla dessa domar som blev starten på granskningen om barnen som inte fanns.

HD och Sydsvenskan har granskat fallet under flera månader. Med stöd av offentlighetsprincipen har vi begärt ut handlingar från domstolar, kommunen, polisen och andra myndigheter.
Vi har tagit del av politiska beslut, handlingar och mejl från Ystads kommun som sträcker sig från 2007 till 2019. En stor del mängd dokument rör omhändertagandet av barnen, uppgifter som bland annat gäller barnens fysiska och psykiska hälsotillstånd.
I vårt material ingår även handlingar, tjänsteanteckningar och mejl från bland annat svenska ambassaden i Washington DC, Försäkringskassan, Skatteverket, Lantmäteriet, Postnord, CSN, länsstyrelsen och den amerikanska skolan som föräldrarna hävdar att barnen har varit inskrivna vid. En del uppgifter sträcker sig tillbaka till 2000.
Vi har intervjuat ett stort antal människor med insyn i fallet, endast ett fåtal citeras i reportagen. En del har lämnat information mot löfte om att få vara anonyma. Vi har tagit del av hundratals sidor dokument som, enligt föräldrarna, ska bevisa att barnen har haft det bra under uppväxten. Vi har även varit i kontakt med föräldrarna.
Gå till toppen