Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånes Brysselbolag läggs ner efter tio år - dyrt och byråkratisk

I tio år har Region Skåne haft ett eget Brysselkontor med stora lokaler och en årlig budget runt fem miljoner kronor. Men vd:n på bolaget har fått ägna nästan all tid åt administration. Nu vill regionledningen skrota bolaget och flytta hem styrningen.

Region Skåne vill ha ut mer EU-bidrag för pengarna, särskilt ur forskningsprogrammen. Det är dags att koncentrera sig på ”de mest relevanta och attraktiva” EU-partnerskapen, enligt förslaget till regionstyrelsen.
– Tanken med omorganisationen är att verksamheten i Bryssel ska få en närmare koppling till beställarorganisationen, koncernkontoret, kommenterar Micael Nord, nytillträdd biträdande utvecklingsdirektör i Region Skåne.
Region Skånes Brysselkontor har sitt ”rymliga kontor” i Sweden House på Rue du Luxembourg. nära EU-kommissionen och Europaparlamentet.Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT
De senaste åren har Skåne European Office (SEO) haft två anställda och en vd i lokalerna i centrala Bryssel, nära Europaparlamentet. Kontoret beskrivs som ”rymligt” på Region Skånes sajt, med gott om plats för skånska besökare.
Hyran ligger på 75 000 Euro (cirka 850 000 kronor med dagen kurs), och det tillkommer 35 000 Euro i förvaltningskostnad (cirka 400 000 kronor). Delar av lokalerna hyrs ut, så kostnaden för Region Skåne stannar runt 800 000 kronor/år.
Verksamhetsbidraget har legat runt fem miljoner kronor per år, som högst var det 2018 då bidraget var 6,3 miljoner. I årets budget var det nerdraget till 4,5 miljoner kronor.
Den summan vill den borgerliga regionledningen få ner ytterligare.
Den nuvarande konstruktionen skåpas ut rätt rejält i beslutsförslaget.
SEO bildades 2009, under det dåvarande borgerliga femklöverstyret, för att marknadsföra Skåne och hjälpa organisationer och aktörer på hemmaplan att söka EU-finansiering.
Då ansågs det smart att ha kontoret i bolagsform och som en belgisk verksamhet. Det skulle underlätta kontakter med myndigheter och banker. Men istället medförde bolagsformen massor av byråkrati och man fick köpa in externt ekonomi- och juriststöd.
Formerna för SEO ändrades senare till ett ideellt bolag, men det innebar mest att bolaget inte kunde göra momsavdrag.
Sammantaget konstateras i utredningen ”..att bolagets vd lagt en substantiell del av arbetstiden på administration”.
Förslaget till regionstyrelsen på tisdag är att Region Skånes koncernkontor från 2020 tar över ledningen för arbetet. Anställda som blir kvar i Belgien får Region Skåne som arbetsgivare. Men exakt hur verksamheten ska integreras utreds när beslutet är taget, understryker Micael Nord.
– När det gäller lokalerna så ska regiondirektören utreda samarbete med andra regioner. Vi säger inte upp några lokaler innan vi vet svaret på det, säger han.
Arbetet ska koncentreras på ”de mest relevanta och attraktiva EU-partnerskapen, och att andelen utvecklingsmedel från de konkurrensutsatt EU-programmen ökar”.
Ett område där Skåne hoppas få ut mer pengar är EU:s forsknings- och innovationsprogram. Det ramprogrammet omfattar över 100 miljoner euro för perioden 2012-27.
Men det finns också förhoppningar om att få bidrag ur ramprogrammen för digitalisering, små och medelstora företag, transport, kultur, utbildning och hälsa. Plus att öka kunskaperna om hur man kan finansiera regionala utvecklingsinsatser.
Det slutliga beslutet om att likvidera det belgiska bolaget tas av regionfullmäktige.
Gå till toppen