Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skolverket ger obehöriga lärare stöd

Det går inte klara av lärarbristen utan obehöriga lärare. Därför lanserar nu Skolverket ett webbaserat stöd för obehöriga lärare och förskollärare som ska förbättra utbildningen och avlasta behöriga lärare, skriver Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, på DN Debatt.

Skolverket lanserar ett stöd för obehöriga lärare och förskollärare. ArkivbildBild: Fredrik Sandberg/ TT
Stödet ska ge en orientering i skollagen och läroplanerna, något som krävs för att bedriva undervisning. En annan del ger en grundläggande orientering om hur undervisning ska bedrivas och ska skapa förståelse för bedömning av kunskaper och hur betygssättning går till.
Ytterligare en del ska ge en orientering om skolans och förskolans demokratiuppdrag och arbete med att förebygga kränkningar och trakasserier.
I dag undervisar 31 000 personer som lärare i grund- och gymnasieskola utan lärarutbildning. Men även om skollagen ställer krav på lärarlegitimation och behörighet anser Fredriksson att stödet ”kan bidra till att elever som i dag undervisas av obehöriga kan få bättre utbildning”. Dessutom kan stödet avlasta behöriga lärare och ge obehöriga lärare en bättre grund att stå på och en mer positiv erfarenhet av skolan som gör att fler utbildar sig till lärare.
Gå till toppen