Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stjernfeldt Jammeh: Malmö behöver sörja Mangs rasistiska dåd

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) minns frustrationen som hon kände år 2010. Regeringen skickade integrationsministern Erik Ullenhag till Malmö när mördaren Peter Mangs sköt Malmöbor som han tyckte såg utländska ut. Enligt finanskommunalrådet bidrog ministerbesöket till att dådens rasistiska grund inte fick ett rättmätigt erkännande.

Peter Mangs avtjänar livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök i Malmö under perioden 2003-2010. Han har, i en intervju med Sydsvenskans reporter Joakim Palmkvist, bekräftat sina rasistiska motiv. Han berättade att han valde sitt första mordoffer genom att gå till ett höghus där många boende hade ”mellanösternnamn”. När han såg ”ett asiatiskt” namn på en dörr ringde han på med avsikt att skjuta om någon öppnade.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)..Bild: Lars Brundin
Fem Malmöbor har i ett upprop på Sydsvenskans kultursidor krävt ett erkännande av mördarens rasistiska motiv. De fem konstaterar att någon gemensam bearbetning av dåden, exempelvis en tyst minut, aldrig kommit till stånd. Detta ser de som ”ett tydligt exempel på hur rasismen får fortsätta verka i det dolda”.
Malmös ledande politiker finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh delar i grunden uppfattningen att dådens rasistiska grund inte inledningsvis fick ett rättmätigt erkännande i samhällsdebatten.
– Initiativet visar att det fortfarande finns ett behov av att sörja och uppmärksamma offren och rasismen, säger hon.
Katrin Stjernfeldt Jammeh var socialkommunalråd med ansvar för stadens trygghet den onsdag i oktober då 2010 då Malmöpolisen höll presskonferens för att berätta att de sökte efter en mördare som valde offer med utländskt utseende.
Hon minns frustrationen när det statsrådet som besökte Malmös kommunledning med anledning av skjutningarna var den dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag, som nu kandiderar till att bli ny partiledare för Liberalerna. Att regeringen skickade integrationsministern beskriver hon som ”fel fokus”.
– I ett läge då Malmöbor mördades och blev beskjutna ville vi ha en diskussion med justitieministern om uppbackning till polisen.
Fredagen 22 oktober 2010 blev integrationsminister Erik Ullenhag (FP) det första statsråd som besökte Malmö efter skjutningarna. Han besökte boxningstränaren Dialy Mory Diabaté ”Dallas” och mötte några av klubbens unga talanger.Bild: Karl Melander
Utöver integrationsministerns besök såg Katrin Stjernfeldt Jammeh en tendens i media och bland opinionsbildare att morden i Malmö beskrevs som en fråga om invandrares integration. Hon upplevde att debatten gled iväg från brottens grund och offrens utsatthet. Hon jämför med den så kallade Lasermannens rasistiska mord på 90-talet.
– När Lasermannen härjade i Stockholm fick vi en diskussion om de rasistiska strömningarna i samhället, om tonen i debatten och om klimatet där rasistiska idéer växte. Men när det hände i Malmö, när polisen sa att vi har en gärningsman som skjuter mot människor som ser ut att ha utländsk bakgrund, då blev det direkt en fråga om integration. Det gjorde mig arg.
Katrin Stjernfeldt Jammeh har ännu inte tagit ställning till idén att inrätta ett antirasistiskt monument i Malmö. Men hon ska inom kort träffa initiativtagarna för att tala om förutsättningarna.
–  Jag har gärna en fortsatt dialog. Om minnet och om hur vår globala stad kan samlas i kampen mot rasismen.
Gå till toppen