Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiker trampade in nya Sydkustleden

Både vardagscyklister och seriöst satsande cykelmotionärer fanns i klungan under invigningsturen på den nya Sydkustleden, som går från Helsingborg till Simrishamn.

Kommunalrådet Eleonora Johansson (M) tog täten före Team Rynkeby när Sydkustleden invigdes under söndagen med start i Helsingborg.Bild: Torbjörn Wester
Efter en uppvärmningssession tillsammans med Friskis & Svettis på Sundstorget i Helsingborg var det dags. Kommunalrådet Eleonora Johansson (M) sprängde invigningsbandet och gav sig av mot Glumslöv, där hon mötte Landskronas kommunalråd Torkild Strandberg (L).
Läs också Nu invigs Sydkustleden – här är bästa cykeltipsen från Helsingborg till Malmö
Hon är ingen ovan cyklist.
– Cykel är mitt vardagstransportmedel och överallt när jag kan så använder jag cykel i jobbet. När jag var åklagare cyklade jag till polisen och nu som politiker cyklar jag ut på verksamhetsbesök när det går, säger hon.
Sydkustleden är en ny cykelled som ska knyta samman Helsingborg med Simrishamn på en sträcka där bland annat Malmö och Landskrona passeras. Samtidigt knyts leden ihop med andra befintliga leder så att såväl Göteborg som Växjö nås.
Det handlar inte om några nybyggda cykelvägar, utan om att man skyltat en led längs befintliga cykelvägar och vägar.
– Det är givetvis roligt för regionen att vi kan få en till led och att fler på så vis kan få möjlighet att upptäcka vår region på cykel, säger Eleonora Johansson.
Hon trampade invigningsturen tillsammans med Team Rynkeby, ett gäng hårt satsande motionärer som cyklar långa sträckor för välgörande ändamål. Fyra av Team Rynkebys lag i Skåne stod för invigningen, som inte bara skedde i Helsingborg utan även på ett tiotal andra orter, bland annat Landskrona, Kävlinge, Trelleborg och Ystad.
– Vissa delar av leden kommer vi att cykla på när vi tränar, men ofta vill vi ha lite bredare vägar i och med att vi cyklar i klunga, säger Daniel Kreutz i Team Rynkeby.
Jenny och Anders Rafstedt premiärcyklade från Helsingborg och söderut på Sydkustleden.Bild: Torbjörn Wester
Bland deltagarna på premiärturen fanns också Jenny och Anders Rafstedt. De hade cyklat från hemmet i Rydebäck in till Helsingborg för att vara med och upptäcka den nya leden.
– Men barnen fick vi inte med oss, de är tonåringar så de ligger och sover, säger Jenny Rafstedt.
Bägge cyklar mycket och Anders Rafstedt har ett par mer racingbetonade cyklar hemma. Men denna dag kom han på en Helsingborgstillverkad King av äldre modell. Cykling är en oslagbar träningsform, tycker han. Landskapet hinner skifta längs vägen. Det blir aldrig tråkigt.
– Att komma ut och möta våren med alla dofter och vyer, det är fantastiskt.
Gå till toppen