Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppdraget – att rädda den okända filmskatten

Nu ska den okända filmskatten från sjukvården i Skåne räddas. De som gör jobbet: Krister Hansson och Emma Nordstrand, arkivarier vid Regionarkivet.

Krister Hansson och Emma Nordstrand, på plats i Regionarkivet i Lund.Bild: ERoland Classon
Det är förmodligen inte många som känner till det – men i Regionarkivet i Lund finns sedan en tid tillbaka 100 hyllmeter med filmer från Lunds sjukvårdsdistrikt. Krister Hansson och Emma Nordstrand har fått uppdraget att rädda de unika filmerna för eftervärlden. Här finns mycket att upptäcka.
– Vi har många guldkorn i våra samlingar. Här finns en dold kulturhistorisk och medicinhistorisk skatt, säger Emma.
Vi får en specialvisning av magasin 5 i Arkivcentrum Syd på Porfyrvägen 20 i Lund. Det är här arkivet med filmer från sjukvården i Skåne finns. Temperaturen är 18 grader, precis som det ska vara.
– Det är hit alla leveranser kommer, säger Krister.
Båda jobbar med att göra Regionarkivet mer synligt.
Krister Hansson är koordinator och arkivarie:
– Jag har jobbat här i tolv år, mest med administrativa uppgifter.
Krister Hansson och Emma Nordstrand.Bild: Roland Classon
Emma Nordstrand har nu varit anställd som arkivarie i ett år:
– Mitt uppdrag är att ordna och förteckna, göra arkivet sökbart i ett register och tillgängligt för allmänheten och forskarna. Men filmerna är inte det enda jag jobbar med. Jag håller bland annat även i våra utställningar.
Anledningen till den här stora satsningen är att Regionarkivet på kort tid har fått in ett stort antal kartonger med värdefullt innehåll. Det har kommit ett 20-tal flyttlådor som omhändertogs tillfälligt av Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet med filmer från Lunds sjukhus. Nu kommer resterande material i 50 flyttkartonger från Lunds sjukhus (numera Skånes Universitetssjukhus).
Just nu görs en grundsortering.
– Det är ett intressant och unikt filmmaterial. Det är mycket råmaterial och kopior. Målet är att göra en total inventering. Vi måste bestämma vad som ska kastas eller sparas, säger Emma.
De filmer som producerats av Mediaservice vid Lunds sjukhus under åren 1973-2012 har bland annat använts i undervisning av läkare och sjuksköterskor, men även för intern-tv på sjukhuset.
Regionarkivets uppdrag är att migrera filmerna till den senaste tekniken – och att digitalisera.
– Det är en stor utmaning. Det handlar om att säkra information för framtiden, säger Krister.
Så här ser det ut i Magasin 5 på Arkivcentrum Syd, Regionarkivet.Bild: Roland Classon
De tidigaste filmerna i arkivet är daterade till sent 50-tal.
– Det är mycket film från 60-talet och fram till 2012. Här finns till och med filmer från Landstingets julfester med kända komiker som Adde Malmberg, Johan Wester och Anders Jansson, berättar Krister.
Det gjordes även reklamfilmer för sjukvården.
En person som gjorde flera filmer i utbildningssyfte var Stellan Sundahl. De korta filmerna har rubriken ”Egenvård” och här får patienten tips av läkaren.
Vi tittar på en film när Stellan Sundahl har fått ryggskott och en film då han får råd vad han ska göra när han fått löss. Det finns även filmer om förkylning, acne, diarré och förstoppning,
– Stellan Sundahl skrev manus och var sedan även skådepelare. Det är mycket underhållande filmer, säger Krister Hansson.
Regionarkivet vill nu locka in besökarna:
– Vi hade en filmkväll i höstas. Då visade vi tre filmer ur vårt arkiv, bland annat en film om hur en höftoperation går till. Det kom 73 personer. Vi har inga fler filmkvällar planerade just nu, men man vet aldrig. Däremot blir det en temakväll om S:t Lars i höst, säger Emma Nordstrand.
Fakta

Regionarkivet

Regionarkivet i Lund har totalt tio mil handlingar.

I Regionarkivet finns bland annat även patientjournaler (sjukhusjournaler) bevarade. De äldsta är från 1821. Det finns uppskattningsvis 20 miljoner patientjournaler. Viss gallring har gjorts före 1999 (då Region Skåne bildades). Dock gäller sekretess på 70 år efter sista anteckningen i journalen.

Av Regionarkivets tio mil handlingar är 90 procent patientjournaler.

Mediaservice vid Lunds sjukhus hade verksamhet 1973-2012 med egen video-och bildproduktion. Som mest hade Mediaservice 21 anställda.

Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet är ett öppet sällskap som främjar intresset för medicinhistoria både ur en allmän och ur sydsvensk lokalhistorisk synpunkt.

Regionarkivet finns i Arkivcentrum Syd på Porfyrvägen 20 i Lund. Här har även bland annat Landsarkivet sin verksamhet.

Gå till toppen