Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Uwe Rösler: ”Han lärde sig simma – han sjönk inte”

Anel Ahmedhodzic kom in i matchen mot HIF. Signifikativt för våren – Uwe Rösler fick kasta in en allsvensk debutant i backlinjen med tio minuter kvar av derbyt. Och efteråt travesterade han helt omedvetet en annan bekant tränare i Malmö FF.
– Jag är glad för att han fick göra debut och komma in i ett derby. Han lärde sig simma. Han sjönk inte, sa MFF-tränaren.

Behrang Safari tvingas bryta och in kommer debutanten Anel Ahmedhodzic.Bild: PETTER ARVIDSON
Det var i Champions League-kvalet mot Salzburg 2014 som Åge Hareide tvingades kasta in Pa Konate och fällde de bevingade orden:
"Det är bara att kasta ut honom på djupt vatten och se om han kan simma."
Anel Ahmedhodzic fick ju spela i två cupmatcher i vintras, men har sedan inte varit nära att få kliva in. Nu fick han göra det som central mittback, samtidigt som Oscar Lewicki gick ut till vänster för att neutralisera HIF:s största hot Mamudu Moro – vilket Lewicki förstås gjorde.
– Oscar är en så fantastisk spelare, kan spela på så många positioner och är alltid lika proffsig. Jag hoppas klubben skriver ett långt, långt kontrakt med honom, sa Uwe Rösler.
1 januari i fjor förlängde Lewicki så att kontraktet gäller över nästa säsong också.
Men allt "klydd" i backlinjen hela våren har förstås varit ett bekymmer och Uwe Rösler förnekade det inte efter derbyt.
– Att vi står på 30 poäng nu efter alla de skador vi haft är inte alls dumt. Det kan jag säga nu, nu kan ingen uppfatta det som jag försöker skylla ifrån mig, sa han och tillade också något kryptiskt:
– Att vi som grupp gick igenom stora ögonblick där vi hade stora problem som vi inte pratade utåt om är imponerande. Vi förlorade aldrig fokus. Vi har haft matcher där vi fått poäng utan att spela bra – som i dag i andra halvlek. Våra höjder har varit minst som i fjor och när "JIB" (Jo Inge Berget) var klar och skadefri fick vi in en ny dimension i laget, men vi måste höja vår lägsta nivå.
HIF-tränaren Per-Ola Ljung var också ovanligt rak och befriande ärlig när han konstaterade runt Malmö FF:
– Malmö är ett fantastiskt lag med fantastiska spelare. Men en sak har vi noterat. De är inte helt bekväma med att spela försvarsspel på sin egen planhalva. Där är det stor skillnad gentemot AIK, de gör det utan problem. Malmö är inte riktigt där. Men alla lag som spelar 3–5-2 finns det hål i.
– Andra halvlek var en match av hundra andningar, sa Uwe Rösler. Vår målvakt (Johan Dahlin) höll oss kvar i matchen. Den diskutabla situationen i början av andra halvlek när de får frispark när Behrang Safari gör en korrekt tackling, förändrade bilden totalt. Vi tappade kontroll av matchen. All taktik flög ut genom fönstret för båda lagen. Det blev mycket långbollar speciellt på vår vänstersida.
Nu väntar allsvenskt uppehåll. För MFF:s del är nästa allsvenska match en tidig ren seriefinal borta mot AIK. Uwe Rösler har avverkat sitt första år som tränare och det har börjat spekuleras både vid staketet och bland media om det kan komma anbud från till exempel engelska The Championship i sommar. Framgångar ger eko.
Är du kvar när serien startar om?
Uwe Rösler svarar först med en knappt märkbar axelryckning, säger sedan:
– Jag har aldrig indikerat något annat. Jag har kontrakt och är glad över det. Jag vill ut i Europa igen och det är dit vi är på väg. Jag skulle vara dum om jag gick nu. Jag har en mission och jag hoppas vi kan göra det som ett lag.
Gå till toppen