Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åldringsbedragare avslöjad – påstod att han var från Riksbanken

Två kvinnor i 80-årsåldern har anmält att de blivit uppringda av en person som påstått att kvinnorna blivit av med pengar från sina bankkonton. Men kvinnorna anade oråd, eftersom mannen utgav sig för att ringa från Riksbanken.
– Det rör sig troligtvis om en bedragare som inte är så bevandrad i samhällssystemet, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson.

Det kvinnorna utsatts för kallas för vishing.
Det handlar om bedrägeriförsök där någon försöker komma över inloggningsuppgifter till konton via telefonsamtal. Bedragarna väljer medvetet ut äldre som offer, oftast kvinnor.
Vid flera av bluffsamtalen påstår bedragaren att han ringer från offrets bank, och att det skett en misstänkt transaktion. Därför behövde han deras bankuppgifter för att kunna hjälpa dem.
Vad bedragaren som ringde två Malmökvinnor i lördags troligtvis inte visste var att Riksbanken är Sveriges centralbank som ansvarar för penningpolitiken. De hanterar inte privatpersoners bankkonton.
Kvinnorna förstod direkt att något var fuffens, avslutade samtalen– och larmade polis.
– De har agerat exemplariskt, säger Nils Norling.
Gå till toppen