Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anhörig till familjen: ”Som ett slag i magen”

En anhörig till familjen har svårt att ta in historien om de isolerade barnen som nu har avslöjats. ”Kanske kan jag få hälsa på barnen nu?”, säger släktingen.

Ystads kommun har omhändertagit fyra barn. Enligt myndigheterna har de vanvårdats och isolerats från samhället av sina föräldrar.Bild: Hussein El-alawi
Fyra barn i Ystads kommun har vanvårdats och isolerats från samhället av sina föräldrar, enligt myndigheter och domstolar. Barnen blev akut omhändertagna av socialförvaltningen i augusti 2018.
Men det var inte förrän i söndags, när HD och Sydsvenskan avslöjade fallet, som en anhörig till familjen fick information om barnens öde.
– Det var som ett slag i magen. Det är inte roligt att sitta med morgontidningen och inse att man som anhörig har misslyckats totalt, säger personen.
Den anhöriga har inte haft kontakt med familjen på 13 år.
– Det skar sig då. Därefter har familjen slutit sig. Jag har gjort mina försök att komma tillrätta med den avbrutna kontakten, men inte lyckats. Om jag skulle ha åkt dit och hälsat på har jag varit rädd för att mina aktier hos dem skulle rasa ännu mer.
Släktingen har haft svårt att greppa allt som nu har avslöjats.
– Och jag undviker att ta in allt som nu kommer fram. Om bara myndigheterna hade varit på bettet. De har blivit lurade i så många år.
Har du som anhörig pratat med socialförvaltningen nu?
– Nej, de sitter i möte hela tiden. Jag förstår att de har att göra efter allt detta.
Släktingen har en fråga som hen ännu inte lyckats få svar på.
– Kanske kan jag få hälsa på barnen nu?
Gå till toppen