Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fem personer fortsatt anhållna efter nazistbråket

Ytterligare en person har anhållits efter helgens nazistkonfrontation i centrala Lund. En person under arton år är misstänkt men inte frihetsberövad. Totalt sitter i dag måndag fem personer anhållna. Bland dem flera medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen.

Bild: Läsarbild
Det var strax efter lunchtid på lördagen som personer ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen började provocera medlemmar från Vänsterpartiet som hade informationsbord på Lilla Fiskaregatan. Problemen eskalerade och grupperna rörde sig mot Bantorget, där våldsamheter uppstod. Sex män greps misstänkta för misshandel och våldsamt motstånd.
Åklagare Mathias Larsson leder förundersökningen.
– I morse hade vi sju personer anhållna, och den siffran har sjunkit till fem anhållna. Misstankarna handlar om misshandel.
Vad gör ni nu?
– Vi håller förhör, vi försöker analysera noga vad som hänt och vem som blivit utsatt av vem. Vi har också en del videodokumentation som ska analyseras noga.
Vilka är de fem som nu måndag sitter anhållna?
– Det är personer i lite olika åldrar. De är över arton, så det är vuxna personer det handlar om. Det är en person under arton som är misstänkt men inte frihetsberövad.
Är alla från samma sida i bråket, de som gick med flaggor för NMR?
– Jag vill inte bekräfta att alla frihetsberövade är medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Men en del av dem är det i alla fall, så är det.
I Sydsvenskans artikel i lördags stod att grupper drabbade samman i slagsmål. Formuleringarna har ifrågasatts.
Var det ett bråk mellan två grupper eller nazister som gick till attack?
– Det är just det vi ska utreda, hur det här har startat, säger Mathias Larsson.
Tisdag klockan 12 måste åklagaren antingen begära de anhållna häktade, eller släppa dem.
Gå till toppen