Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Industrihampan har en roll att spela som alternativ i en klimatomställning

Helena Wellberger tar många exempel på situationer där hon menar att hampa kunde ersätta andra material.Bild: David Frederiksen
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Industrihampa och marijuana artbestämdes av Carl von Linne 1753 tillhörande samma växtfamilj, cannabis. Marijuana innehåller det narkotiska ämnet THC vilket hampa inte gör. Istället har hampan i tusentals år gett oss material till papper, kläder, rep med mera. När beredningsmaskiner i början av 1900-talet utvecklades mot en effektivare hantering av den drygt 4 m höga och fiberstarka växten såg framtiden ljus ut för hampan. Rudolf Diesel hade plantbaserade oljor i tankarna när han uppfann explosionsmotorn 1897 och samtida Henry Ford gick 1941 steget längre med visionen om att ”låta automobiler växa ur jorden” när han visade upp T-Forden med en kaross av bland annat hampa.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen