Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sökes: Stryktålig partiledare

Socialdemokraterna i Tyskland avverkar partiledare på löpande band. Andrea Nahles, som nu meddelat sin avgång, hängde kvar i drygt ett år. Föregångaren Martin Schulz klarade sig bara i elva månader. Nu söker partiet en ny ordförande – frågan är vem som är intresserad.

Andrea Nahles, avgående partiledare för tyska Socialdemokraterna. Arkivbild.Bild: Michael Sohn/AP/TT
Under rubriken ”Skitjobb bortskänkes” har den tyska tidningen Die Tageszeitung gjort en kravprofil på möjliga efterträdare till Nahles. Den som känner sig manad ska inte ha något att förlora, och dessutom ”tycka om att få på käften”.
Nahles meddelade i helgen att hon avgår både som partiordförande och gruppledare i förbundsdagen, efter ett historiskt dåligt EU-valresultat.
Tills vidare ska partiet ledas av en trio kända partiföreträdare: regeringscheferna i delstaterna Mecklenburg-Vorpommern och Rheinland-Pfalz, Manuela Schwesig och Malu Dreyer, samt viceordföranden Thorsten Schäfer-Gümbel. När en varaktig lösning kommer på plats är ännu inte bestämt.
Den mer intressanta frågan är vem som vill ta på sig att leda det krisdrabbade partiet, som byter ordförande som andra byter strumpor. Finansministern och vicekanslern Olaf Scholz säger sig inte ha tid. Inte heller delstaten Niedersachsens regeringschef Stephan Weil är intresserad. Att Schwesig skulle hänga kvar även som permanent lösning är däremot en lågoddsare, enligt många bedömare.
Även den tidigare partiledaren Martin Schulz, som åkte ut med buller och bång efter SPD:s misslyckande i förbundsdagsvalet 2017, förekommer i spekulationerna.
Schulz föregångare Sigmar Gabriel, som bland annat var vicekansler och utrikesminister i Angela Merkels regering, skulle visserligen göra exkanslern Gerhard Schröder glad om han kandiderade, men tycks inte planera någon politisk comeback.
– Det får du fråga min fru om, sade han till TT vid ett besök i Stockholm i april.
Fakta

Socialdemokraterna i Tyskland

Socialdemokraterna (SPD) är Tysklands äldsta ännu existerande parti, med anor från 1863. Sitter i koalitionsregering med kristdemokratiska CDU/CSU under ledning av förbundskansler Angela Merkel.

Partiet har under det senaste dryga året letts av Andrea Nahles. Hon efterträdde Martin Schulz, tidigare talman i Europaparlamentet, som i sin tur bara fick elva månader på posten.

SPD har sedan millennieskiftet tappat väljare varje val förutom 2013, då partiet återhämtade sig något. 2017 års resultat, 20,5 procent, och EU-valresultatet på 15,8 procent, är långt ifrån partiets storhetsdagar på 1970-talet, då det hade över 40 procent av väljarstödet.

Gå till toppen