Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hårda tider i detaljhandeln – företag slås ut

Antalet konkurser inom detaljhandeln ökar. E-handeln, den globala marknaden och den svaga kronan sätter press på handlarna. Företagen blir färre, men större.

Antalet konkurser inom detaljhandeln ökade med 30 procent i maj. Arkivbild.Bild: Annika af Klercker / SvD / TT
Totalt ansökte 73 företag inom detaljhandeln om konkurs i maj i år – en ökning med 30 procent jämfört med i fjol, enligt färsk statistik från kreditinformationsföretaget UC.
– Tittar man på hela våren 2019, jämfört med motsvarande period 2018, har konkurserna ökat med 18 procent inom detaljhandeln, säger Richard Damberg, ekonom på UC.
Främst är det inom sällanköpsvaruhandeln som konkurrensen hårdnar. Lönsamhetsmarginalen sjunker. Prispress från e-handeln är en faktor, men det finns fler orsaker bakom utvecklingen.
– Framför allt handlar det om att marknaden blivit internationell. Man kan handla från hela världen med några knapptryck. Det sätter en väldig press på handeln, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.
Dessutom bidrar den svaga svenska kronan som gör importen dyr för många svenska handlare och på grund av konkurrensläget är det svårt att höja priserna.
– Delar av partihandeln har gynnats av den svaga kronan och kunnat exportera med bättre förutsättningar, men netto är den svaga kronan dålig för handeln, säger Johan Davidson.
En trend som syns inom detaljhandeln är att företagen blir färre, men större. De flesta företag som går i konkurs har mellan noll och fyra anställda. Men en förändring som Svensk Handel har noterat i branschen i år är att fler företag i kategorin fem till nio anställda går i konkurs.
– Det gör att fler anställda påverkas. Till och med april har 1 800 personer varslats, säger Johan Davidson.
Hittills har sysselsättningen inte gått ner, totalt sett, inom branschen, enligt honom. Men Svensk Handel bedömer att det kommer att förändras.
– Vi tror att det blir färre anställda inom sällanköpsvaruhandeln i takt med att vi handlar mer på nätet, säger Johan Davidson.
Sett över hela landet och alla branscher minskade antalet konkurser totalt sett med nio procent under maj jämfört med motsvarande period förra året. Flest konkurser skedde dock inom byggindustrin även om antalet minskade jämfört med i fjol.
De geografiska skillnaderna är dock stora. I Stockholm ökade antalet konkurser i samtliga branscher.

Fakta: Konkurser, förändring per län

Förändring i procent.
LänMajHittills 2019
Stockholms län1113
Uppsala län-36-15
Södermanlands län-2618
Östergötlands län2022
Jönköpings län010
Kronobergs län-3321
Kalmar län25-7
Gotlands län5017
Blekinge län17-13
Skåne län-10-6
Hallands län-8-3
Västra Götalands län-27-7
Värmlands län-48-40
Örebro län-18-10
Västmanlands län2111
Dalarnas län-50-8
Gävleborgs län-215
Västernorrlands län336
Jämtlands län1733
Västerbottens län-27-10
Norrbottens län-68-33
Sverige-91
Källa: UC
Gå till toppen