Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

”Allt ska inte vara perfekt”

Några maskrosor blommar fritt i entrérabatten. Det såg man aldrig när prisbelönta trädgårdsdesignern Heidi Palmgren regerade på den hyllade plantskolan i Löddeköpinge. Nu gör sondottern Carmen Reinthaler sig beredd att ta över verksamheten. För henne är det vilda viktigt.

Carmen Reinthaler.Bild: Lill Eriksson
Största utmaningen är att göra ett lika bra jobb som sina företrädare. Som liten ville Carmen Reinthaler bli trädgårdsmästare, precis som pappa Daniel. Hon är uppvuxen på föräldrarnas plantskola, hjälpte till eller lekte med hönsen och katterna. Men när det fördes på tal i tonåren att en dag ta över som tredje generationen, var hon inte alls intresserad.
– Jag ville göra något annat och läste samhäll och kultur på gymnasiet i Lund. Efter det jobbade jag på Ica och reste. Jag visste inte vad jag ville göra, berättar hon.
Det blev bland annat tre månader i Indonesien, en kultur och natur som fortfarande återstår att utforska. Efter resan var hon redo att prova på arbetet i plantskolan.
– Jag fastnade, här kan jag skapa så mycket och jobba med det levande. Människan är beroende av växter, de försörjer oss, inte bara med ren luft och som föda, de tillför också livskvalitet. Det ger något att arbeta med det gröna, man får ett lugn.
Så det blev tre år på trädgårdsingenjörsutbildningen med inriktning på design vid SLU i Alnarp. Nu går hon jämsides sina föräldrar för att lära sig allt och därefter axla ansvaret för hela verksamheten.
– Det är många odlare ute i Europa som lägger ned för att barnen inte vill ta över. Det är mycket och tungt arbete, en tuff bransch som är väderberoende.
På plantskolan har man sedan några år börjat rusta för klimatförändringar. När den egna brunnen sinade byggdes en damm som vattenreservoar. Carmen ger hållbara råd, det är ett resursslöseri om växter slängs. Rätt växt på rätt plats, och som lockar pollinerare. Och stora krukor, som inte torkar ut lika fort som små. Hennes farbror Jonte designar familjens egna krukor och järnprodukter. Folks trädgårdsintresse lär inte avta, tvärtom märker Carmen att det ökar bland yngre.
– När pappa var ung hade man nyttoträdgårdar med grönsaksland, nu är det ett rum man umgås i, som man vill ska vara fint.
När Carmen är ledig arbetar hon i egna trädgården på 900 kvadratmeter till huset som hon och sambon köpt i Lilla Harrie för fyra år sedan.
– Den är eftersatt och tar år att bygga upp. Vi tar bort mycket, beskär buskar som aldrig beskurits, tar ned sjuka träd, planterar häck, skapar rum, anlägger med sten och singel. Det är ett meditativt arbete.
Varför välja en plats som helt görs om?
– På tomten står en stor magnolia, den avgjorde. Jag har alltid drömt om en sådan, när jag såg den visste jag att här ska vi bo. Sedan är det också ett charmigt hus från 1947 och en trevlig by.
Fakta

Carmen Reinthaler

Ålder: 28 år.

Bor: Hus i Lilla Harrie.

Familj: Sambon Adam Hartsner, 31, och dotter på 1,5 år.

Gör: Tar över Löddeköpinge plantskola efter föräldrarna Daniel, 56 och Krista, 63, Reinthaler.

Intressen: Trädgård, resa, träna crossfit i Lödde tillsammans med föräldrarna och farbror Jonte.

Ros/tulpan? Tulpan - all energi som ska komma. Den står för en längtan efter spirande knoppar.

Gå till toppen