Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bilbrännare slår till på olika platser i Svedala

Två nätter på raken har polis och räddningstjänst larmats till pågående bilbränder på olika platser i Svedala kommun.
– Det här är oerhört ovanligt, säger kommunpolis Janne Nilsson.

Vid 00.30-tiden natten mot måndagen kom larm om en pågående bilbrand på en parkering vid Holmagatan i centrala Svedala. Elden hade startat i en EPA-traktor, och sedan spridits till två andra bilar i närheten. Traktorn var helt utbränd, medan de andra fordonen fick mindre skador. Händelsen ska ha ringts in av personer på plats.
Tidigt på tisdagsmorgonen var det dags igen. Strax innan klockan 03.30 ryckte räddningstjänsten ut till en adress på Värbyvägen, strax norr om Bara. Totalt ska fyra bilar som stod intill en ladugård vara helt utbrända. Elden ska också ha tagit fäste i byggnadens vägg. Händelsen rubriceras som försök till mordbrand.
– Vi misstänker att branden i Bara är anlagd. Det är den hypotesen polisen också jobbar med. Samma sak på Holmagatan, vi har inte hittat något som pekar på att det skulle vara något annat som antänt. Sen får vi se vad brandutredningen visar, säger Mikael Jönsson, räddningschef i Svedala.
Enligt Mikael Jönsson ligger antalet anlagda bränder i Svedala i stort sett på samma nivå varje år. Men bilbränder är relativt ovanliga, säger han.
– Det är en handfull om året, och finns det en koppling så är den ofta knuten till geografiska lägen. I detta fallet har vi två bränder i närtid, med det skiljer ändå ett par mil mellan platserna.
Kommunpolis Janne Nilsson menar att nästa steg är att gå vidare med vittnen och eventuella spår. Efter bilbranden i Bara ska man ha hittat en dunk på platsen.
– Det här är oroande och något vi får ta vidare i samverkan med trygghetsvärdar och räddningstjänst.
Ett annat område där man kunnat se ett tydligt mönster är mellan vårens anlagda bränder i soptunnor och containrar i centrala Svedala. Räddningstjänst och polis har därför gjort en gemensam aktion för att öka synligheten i området.
– Vi har jobbat aktivt med att försöka ta reda på vem som rör sig i området. Den typen av insatser brukar göra att folk håller sig lugna ett tag, säger Mikael Jönsson.
Under våren har polisen också sett en ökning i antalet anmälningar om vandalisering på kommunens skolor. Särskilt utsatt är Naverlönnskolan. Det senaste tillfället var i helgen, när någon krossat flera rutor och kastat in ett brinnande föremål i en lokal.
– Där har varit mycket skadegörelse senaste tiden, säger Janne Nilsson.
Gå till toppen