Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Känslofylld sommar blev musik

Thilda Unnerstam och Fabian Aspelin lärde känna varandra på Spyken. Efter en tuff sommar med hjärtesorg på var sitt håll möttes de, blev bästa vänner och började göra musik ihop.

Bakom TXF, som står för Thilda X Fabian, finns Fabian Aspelin från Hjärup och Thilda Unnerstam från Bjärred.Bild: Cecilia Lindberg
– Vi pratade mycket känslor och om vad som hade hänt under sommaren. Sedan bestämde vi oss för att göra musik av det vi kände, säger Thilda Unnerstam.
– Det var en tuff tid. Kärleksproblem och privata grejer. Jag hade tagit studenten och kände att jag inte hade mark under fötterna: vad skulle hända nu? Mycket tankar. Det blev lite av en terapistuga och samtidigt blev låtarna autentiska - detta har hänt och detta har vi känt, säger Fabian Aspelin.
Ur höstens kärlekssorg och frustration kom känslofyllda texter och stämningsskapande beat där elektronisk musik mixas med Thildas sång och Fabians stämsång.
Fabians pappa som är jazzmusiker fungerade som bollplank efter sena kvällar i hemmastudion. Frampå vårkanten kände duon sig mogen att släppa en ep med fyra låtar.
– Det är inte de gladaste låtarna, men i det tillståndet var det enkelt att skriva rå och naken text, säger Thilda om EP:n som de släppte under namnet TXF.
Hon och Fabian lärde känna varandra genom gemensamma vänner när de gick på Spyken, båda på estetiskt program med musikinriktning, men i olika årskurser.
Thilda Unnerstam har sjungit så länge hon kan minnas och Spykens spetsutbildning var ett självklart val för henne. Fabian började med trummor som sjuåring och det var först på Spyken som han insåg att han också kunde sjunga.
Att samarbetet funkat tror de beror på att de känner varandra väl och att de vågar misslyckas inför varandra.
– Jag tror att det är viktigt att våga göra fel för att det ska kännas rätt. Det finns ingen prestige mellan oss - om det blir fel så bara asgarvar vi, säger Thilda.
Fabian jobbar i en butik på Nova vid sidan om musiken och Thilda tar studenten i dagarna. Vad som händer nu är ett oskrivet blad, men båda är inställda på att fortsätta med musik, och de hoppas de på att kunna komma ut och spela live.
I pipelinen finns redan en rad låtar som de planerar att släppa.
Hur de låter?
– Lite mer peppigt, avslöjar Thilda
– Ja, vi har en växel till, helt klart, fyller Fabian i.
TXF:s ep finns på Spotify.
Gå till toppen