Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höjd säkerhet vid Himmelska fridens torg

I Peking markerades 30-årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg med en mur av tystnad och förhöjd säkerhet runt torget.

Himmelska fridens torg i Peking. På dagen 30 år efter massakern.Bild: Mark Schiefelbein /AP/TT
Polis har under dagen nogsamt kontrollerat id-handlingar hos varenda turist och varenda resenär som stigit av vid den tunnelbanestation som ligger invid det berömda torget där protesterande studenter mejades ner av militärer i stridsvagnar den 4 juni 1989.
Utländska journalister har under årsdagen inte tillåtits vistas eller fotografera på torget och nyhetsbyrån AFP rapporterar om hotelser om indraget visum för den som överträder påbuden.
På ytan såg det dock ut som vanligt; hundratals människor, inklusive många barn, som vinkade med kinesiska flaggor när den dagliga flagghisningen inleddes vid gryningen.
Samtidigt hårdnade den redan ansträngda tonen mellan USA och Kina.
Efter att USA:s utrikesminister Mike Pompeo dagen före årsdagen av massakern sagt att han förlorat hoppet om mänskliga rättigheter i Kina, gick den kinesiska ambassaden i Washington till rasande mothugg.
En talesperson för ambassaden anklagade Pompeo för att ha använt mänskliga rättigheter som förevändning för att angripa kinesiska angelägenheter och smutskasta landets inrikes- och utrikespolitik.
”Det är en skymf mot det kinesiska folket och en allvarlig överträdelse av internationell lag och grundläggande förutsättningar för internationella relationer”.
Omkring tre miljoner kineser besöker varje år USA och kinesiska myndigheter uppmanar nu sina medborgare till försiktighet eftersom de riskerar att bli illa behandlade av amerikanska myndigheter.
På själva årsdagen utfärdade det kinesiska utrikesdepartementet ett antal resevarningar till sina medborgare som befann sig i eller hade för avsikt att resa till USA där det hävdades att USA:s rättsväsende vid upprepade tillfällen trakasserat kinesiska medborgare i samband med migrationsintervjuer.
Fakta

Himmelska fridens torg

Himmelska fridens torg heter på kinesiska Tiananmen guangchang (vilket egentligen betyder Himmelska fridens ports torg). Torget ligger i centrala Peking omedelbart söder om Himmelska fridens port, vilken leder till Kejsarstaden och vidare mot Förbjudna staden.

På torgets västra sida ligger Folkets stora sal, där bland annat Nationella folkkongressen sammanträder. På torget finns bland annat revolutionsledaren Mao Zedongs mausoleum och Monumentet över folkets hjältar.

Torget har varit ett centrum för politiska manifestationer från Fjärde maj-rörelsen 1919 fram till protesterna 1989.

Källa: NE

Gå till toppen