Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD svänger - ambulanserna i Lund-Landskrona blir kvar i privat drift

Ambulanserna i Lund, Landskrona och Mellanskåne fortsätter troligen köras av ett privat företag. Sverigedemokraterna har svängt, och vill inte längre att Region Skåne ska ta tillbaka driften.

– Vi har sett hur ambulansverksamheten i Malmö och Helsingborg, som är i egen regi, har stora bemanningsproblem. Och att de privata verksamheterna har fått gå in och täcka upp, säger regionrådet Marlene Ottesen (SD).
– Därför tror vi att en blandform med både privat och offentlig drift är säkrare.
Skåne är indelat i fyra ambulansdistrikt. Region Skåne kör ambulanserna i Helsingborgsområdet, och tog över Malmödistriktet 2018. I östra Skåne kör privata Premedic, i Lund-Landskrona har Samariten ett avtal som nyligen förlängdes till 2021.
Ett team från Samariten i Lund blev nyligen utsedda till Sverigemästare i ambulanssjukvård. Josefine Leek Juhlin är en av ambulanssjuksköterskorna i det vinnande laget.Bild: Ingemar D Kristiansen
Men det tidigare rödgröna regionstyret har tidigare beslutat att distrikt 2, Lund-Landskrona skulle tas över i offentlig regi när avtalet gick ut. För S har det varit ett vallöfte att alla fyra ambulansdistrikt i Skåne skulle ligga under Region Skåne.
SD stöttade beslutet i regionfullmäktige och har tidigare varit helt bestämda med att ambulanssjukvården bör hållas ihop.
Nu lägger partiet istället ett förslag till regionstyrelsen om att upphandla distrikt 2 (Lund-Landskrona) när Samaritens avtal går ut.
Marlen Ottesen pekar på att den jämförande utredning som gjordes för några år sedan mellan privat och offentlig ambulansdrift i Skåne inte visade några kvalitetsskillnader. Men att man vet säkert att det är dyrare med egen regi.
Förslaget från SD kommer upp till behandling i regionstyrelse och fullmäktige i september. Det borgerliga alliansstyret har hela tiden velat göra en ny upphandling, och därför rivs det gamla rödgröna beslutet sannolikt upp.
Premedic, som kör ambulanserna i östra Skåne, har ett avtal som sträcker sig till 2023.
Gå till toppen