Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD svänger - ambulanserna i Lund-Landskrona blir kvar i privat drift

Ambulanserna i Lund, Landskrona och Mellanskåne fortsätter troligen köras av ett privat företag. Sverigedemokraterna har svängt, och vill inte längre att Region Skåne ska ta tillbaka driften.

– Vi har sett hur ambulansverksamheten i Malmö och Helsingborg, som är i egen regi, har stora bemanningsproblem. Och att de privata verksamheterna har fått gå in och täcka upp, säger regionrådet Marlene Ottesen (SD).
– Därför tror vi att en blandform med både privat och offentlig drift är säkrare.
Skåne är indelat i fyra ambulansdistrikt. Region Skåne kör ambulanserna i Helsingborgsområdet, och tog över Malmödistriktet 2018. I östra Skåne kör privata Premedic, i Lund-Landskrona har Samariten ett avtal som nyligen förlängdes till 2021.
Ett team från Samariten i Lund blev nyligen utsedda till Sverigemästare i ambulanssjukvård. Josefine Leek Juhlin är en av ambulanssjuksköterskorna i det vinnande laget.Bild: Ingemar D Kristiansen
Men det tidigare rödgröna regionstyret har tidigare beslutat att distrikt 2, Lund-Landskrona skulle tas över i offentlig regi när avtalet gick ut. För S har det varit ett vallöfte att alla fyra ambulansdistrikt i Skåne skulle ligga under Region Skåne.
SD stöttade beslutet i regionfullmäktige och har tidigare varit helt bestämda med att ambulanssjukvården bör hållas ihop.
Nu lägger partiet istället ett förslag till regionstyrelsen om att upphandla distrikt 2 (Lund-Landskrona) när Samaritens avtal går ut.
Marlen Ottesen pekar på att den jämförande utredning som gjordes för några år sedan mellan privat och offentlig ambulansdrift i Skåne inte visade några kvalitetsskillnader. Men att man vet säkert att det är dyrare med egen regi.
Förslaget från SD kommer upp till behandling i regionstyrelse och fullmäktige i september. Det borgerliga alliansstyret har hela tiden velat göra en ny upphandling, och därför rivs det gamla rödgröna beslutet sannolikt upp.
Premedic, som kör ambulanserna i östra Skåne, har ett avtal som sträcker sig till 2023.
Gå till toppen