Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Socialen väntade i 103 dagar innan de åkte hem till barnen i Ystad

Den 18 maj 2018 slog Skatteverket larm om de vanvårdade och isolerade barnen i Ystad. Men enligt kommunens bedömning var syskonen då inte i akut behov av hjälp. 103 dagar senare bestämde socialtjänsten sig för att knacka på hemma hos familjen.

Handlingen från Ystads kommun visar att socialtjänsten tog emot en orosanmälan gällande barnen den 18 maj 2018.Bild: Andreas Persson Hussein El-Alawi
HD och Sydsvenskan har avslöjat att flera barn i Ystads kommun har vanvårdats och isolerats från samhället av sina föräldrar under stora delar av barndomen, enligt myndigheter och domstolar.
Fyra av barnen blev akut omhändertagna av kommunen den 29 augusti 2018. Hela historien kunde nystas upp tack vare en orosanmälan som Skatteverket gjorde till Ystads kommun flera månader tidigare.
Läs också Fem skånska syskon hölls isolerade från omvärlden
Den 18 maj damp det ner ett brev till socialtjänsten. Skatteverket, som då under flera månaders tid hade utrett familjens folkbokföringsadress, tyckte att mamman hade lämnat ”osammanhängande uppgifter”.
Så fort landets socialtjänster får in en orosanmälan gällande barn som misstänks fara illa ska det göras en akut bedömning – inom 24 timmar – om barnet eller barnen är i behov av omedelbart skydd. Det säger lagen.
– Vi ska alltid göra en akut skyddsbedömning. Det gör vi omedelbart, säger Mattias Gunnarsson, verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen i Ystad.
Den 18 maj 2018 ansåg inte Ystads kommun att barnen var i behov av omedelbart skydd. Hur den bedömningen gjordes vill socialtjänsten inte kommentera.
Föräldrarna kallades dock till samtal på socialkontoret två veckor senare, visar handlingar.
Men barnen fick vänta i 103 dagar – innan socialtjänsten den 29 augusti knackade på hemma hos familjen. Då blev syskonen akut omhändertagna.
– Jag kan inte kommentera det, säger Mattias Gunnarsson.
Läs också Barnen som inte fanns – granskningen i korthet
Handlingar som HD och Sydsvenskan har tagit del av visar att barnen aldrig tidigare har utretts av socialtjänsten innan de omhändertogs.
Dokumentet visar att socialtjänsten i Ystad aldrig tidigare har utrett de nu omhändertagna barnen.Bild: Andreas Persson Hussein El-Alawi
Samtidigt har bland annat Göran Göransson (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Ystad, vittnat om att det har pratats om familjen under lång tid i lokalsamhället. Att folk ska ha reagerat och slagit larm.
Läs också Ystadspolitiker: Folk har slagit larm – jag har hört rykten i flera år
Men larmen har inte nått socialtjänsten, enligt kommunen.
– I så fall skulle det vara uppgifter längre tillbaka i tiden. Under mina tre år har vi inte fått in något specifikt, säger Mattias Gunnarsson.
Inget specifikt, vad betyder det?
– Jag kanske slänger mig med ord, för jag försöker att inte uttala mig om det här specifika ärendet på grund av sekretess. Det jag kan säga är att vi agerar på varje orosanmälan vi får in. Då kan man dra slutsatsen: Hade vi fått in något tidigare så hade vi agerat på det.
Har ni gått till botten med det här fallet för att se om det finns orosanmälningar längre tillbaka i tiden?
– Generellt kan man säga att vi alltid tittar på vad vi kan lära oss. Det finns alltid en självrannsakan i allt vi gör.
Hur menar du?
– I alla fall där barn far illa får man ställa sig frågan: Vad kunde vi gjort annorlunda. Det handlar om socialtjänsten, om skolan och privatpersoner, säger Mattias Gunnarsson.
Gå till toppen