Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi vill satsa mer på sjukvård och kollektivtrafik.”

Nya satsningar måste finansieras. Det gör vi genom att föreslå höjd skatt med 15 öre. Det innebär 30 kronor i månaden för en normalinkomsttagare, skriver Henrik Fritzon (S) som nu presenterar Socialdemokraternas budget för Region Skåne.

Socialdemokraterna vill att Region Skåne ska göra ett försök med ambulans för psykiatripatienter. I bland annat Stockholm finns redan sådan akutbil. Den kallas PAM-ambulansen, där PAM står för Psykiatrisk Akut Mobilitet.Bild: @imageAuthorName
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Behoven i sjukvården är stora. Nya dyra mediciner och behandlingsmetoder, en befolkning som växer och blir äldre, stora nödvändiga investeringar i nya sjukhus – allt sätter press på ekonomin.
Socialdemokraterna säger nej till de besparingar den styrande alliansen vill göra i nästa års budget för Region Skåne.
Den budget vi presenterar idag innebär:
1. Mer resurser till sjukvården. Vi vill anställa 500 fler i sjukvården under nästa år. Dessutom satsar vi på cancervården och vi kräver att de pengar som redan avsatts dit ska gå till just den formen av vård – i år har alliansstyret hållit inne 30 miljoner kronor som egentligen anslagits till cancervård. Bristen på specialistsjuksköterskor är den främsta orsaken till de skånska vårdköerna. Vi vill därför utöka möjligheterna för sjuksköterskor som vill specialisera sig att vidareutbilda sig. Vi vill också särskilt satsa på prostatacancervården, mag- tarmcancerscreening samt försök med ambulans för psykiatripatienter. Vi ger sjukvården full ersättning för ökade löner och priser. Totalt får hälso- och sjukvården 433 miljoner kronor mer i vår budget än i alliansens budget.
2. Sänkta priser i tandvården. I år chockhöjde alliansen flera taxor i tandvården. I sin budget för nästa år öppnar alliansen för att göra liknande höjningar i specialisttandvården. Det slår mot dem som har minst pengar och leder till ökad ojämlikhet. Vi säger bestämt nej till alliansens höjningar och tillför resurser så att taxorna åter kan sänkas till de statliga rekommendationerna.
3. Utbyggd kollektivtrafik. Med vårt budgetförslag kan den busstrafik som alliansen lagt ner i år åter börja köra. Samtidigt kan vi fortsätta bygga ut kollektivtrafiken. Vi är kritiska till att alliansen verkar ha för avsikt att fortsätta nedskärningarna i kollektivtrafiken. Med alliansens budget behöver kollektivtrafiken att behöva spara minst 38 miljoner kronor.
Nya satsningar måste finansieras. Det gör vi genom att föreslå höjd skatt med 15 öre. Det innebär 30 kronor i månaden för en normalinkomsttagare. Skåne har väsentligt lägre skatt än genomsnittet i landet. Det innebär mindre pengar att lägga på välfärden, sjuk-, hälso- och tandvård, för regionens del.
Alliansens budget utgår från att en växande och åldrande befolkning inte kommer att behöva mer vård och ger inte sjukvården ersättning för detta. Dessutom lägger de ett orealistiskt besparingskrav på sjukvården om 745 miljoner kronor. Det innebär att resurserna inte längre täcker behoven.
Skåne växer och utvecklas och Region Skåne måste utvecklas i samma takt. Det är en utmaning att hinna med. Att som alliansen tvärt om räkna med att tiden står still och att inga fler blir gamla eller sjuka är inte seriöst.

Henrik Fritzon

Henrik Fritzon (S) är gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne.
Gå till toppen