Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Antalet betalningsföreläggande hos företag ökar i Skåne

Skånska företags oförmåga att betala sina skulder har ökat. Det visar kreditupplysningsföretaget Synas konjunkturbarometer som följer svenska företags betalningsföreläggande.

Antalet betalningsförelägganden bland företagen i Skåne ökar visar kreditupplysningsföretaget Synas konjunkturbarometer.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Under årets första tre månader minskade antalet utslag i mål om betalningsförelägganden för företag i Sverige med 10 procent. Men i april bröts den trenden.
På länsnivå och nedbrutet i antal ökade betalningsförelägganden bland företag i Skåne med 41 procent eller från 261 ärenden i april 2018 till 368 ärenden samma månad i år.
– I antal ärenden kan det tyckas inte vara så mycket. Men det visar på att fler företag i länet har svårt att betala sina räkningar. Det är dock för tidigt att tolka som början på en lågkonjunktur, säger Harald Stjerna på kreditupplysningsföretaget Syna.
Trendbrottet är inte unikt för Skåne. Företag i flera andra län har en ökning av betalningsförelägganden.
– Man ska också komma ihåg att betalningsföreläggande i ett företag kan utlösa en snöbollseffekt som snabbt kan fortplanta sig till fler företag, om dessa i sin tur inte kan betala sina räkningar på grund av uteblivna betalningar, säger Harald Stjerna.
Gå till toppen