Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bjerredsloppet – folkhälsa för små och stora löpare

När Helene Gerge-Nilsson för några år sedan flyttade till Bjärred och såg den vackra kusten fick hon direkt idén: Här ska vi ordna ett motionslopp! Sagt och gjort, och i år på nationaldagen firar loppet femårsjubileum.

Helene Gerge-Nilsson fick då kontakt med Anders Tienssuu i handbollsklubben Ankaret, där de nu är fyra personer som arrangerar Bjerredsloppet.
Både stora och små löpare är välkomna. Det går att välja sträcka efter lust och ork, det är alltså inte uppdelat efter ålder, även om barnen ändå springer den korta sträckan på 1,1 kilometer. Sedan finns även en sträcka på 5,6 kilometer och en på 10 kilometer. När arrangörerna inför andra året öppnade för barn att delta så var intresset stort:
– Vi märkte att intresset var jättestort bland yngre när de fick vara med också, så nu är vår ambition att det här ska vara ett familjearrangemang, säger Helene Gerge-Nilsson.
Löparna startar i tre grupper där barnen springer den korta sträckan först. Innan loppet är det uppvärmning för alla tre startgrupperna. Start och målgång sker vid Långa bryggan i Bjärred. Loppet går över tennisbanorna, ut till fågeltornet och sen tillbaka längs kusten. Löparna får sätta ner fötterna på inte mindre än fyra olika underlag – grus, gräs, asfalt och så slutspurten, som består av 100 tunga meter på sandstranden.
Uppvärmning inför förra årets Bjerredslopp.Bild: Foto: Anders Tiensuu
Springer man på bättre tid när man springer ett lopp än när man kör sin vanliga solo-runda?
– Självklart gör man det. Det beror också på hur många man har som hejar på längs vägen. Man får jättemycket extra kraft av publikens hejarop. Det är jätteviktigt, säger Helene Gerge-Nilsson och berättar att det brukar komma många som bara vill se på och heja på löparna.
– Det har nästan blivit en tradition att folk som bor längs loppets sträckning går ut i trädgården och hejar på. Det är fantastiskt kul! Jag tror att det här kan lyfta bykänslan, det är bra för gemenskapen.
Helene Gerge-Nilsson är initiativtagare till Bjerredsloppet.Bild: Foto: Privat
Fakta

Bjerredsloppet

När? 6 juni 2019.

Var? Vid Långa bryggan i Bjärred. Starten går från klockan 13.

Tips; Ta med en picknick-korg. Det säljs också kaffe och dricka på plats.

Gå till toppen