Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bomarknaden tuffast för singelföräldrar

Under det första kvartalet i år steg så väl bostadspriserna som bolåneräntorna försiktigt. Arkivbild.Bild: Erik Johansen/NTB Scanpix/TT
Under det första kvartalet i år steg så väl bostadspriserna som bolåneräntorna försiktigt. Medan köpkraften fortfarande bedöms vara god hos de flesta hushållen minskar marginalerna för dem som har det tuffast.
Enligt Swedbanks boindex minskade hushållens köpkraft från 115 till 113 under det första kvartalet. Indexet ligger dock över 100, vilket betyder att hushållen lägger mindre än 30 procent av sin disponibla inkomst på boendet.
Men köpkraften varierar över landet och mellan olika typer av hushåll. Tuffast är det för ensamstående med barn som har ett boindex på 75 i riket.
”Läget för dem är faktiskt sämre än för unga som ska försöka ta sig in på bostadsmarknaden för första gången” skriver Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.
Högst köpkraft har sammanboende utan barn i mindre städer som har ett boindex på 156.
Gå till toppen