Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inkonst satsar på mer Malmöteater i höst

Malmös teaterscen får ta en allt större plats på Inkonsts scen i höst. ”Efter allt som hände med regionens nedskärningar kändes det fint att visa upp bredden av lokala aktörer”, säger Petra Huisman på Inkonst.

Bombina Bombasts "The AI party" görs i ett nordiskt samarbete och har redan testats i Finland och snart i Norge innan den kommer till Malmö i augusti.Bild: Emma Bexell
Efter Region Skånes kulturnämnd beslutat att pausa utvecklingsbidrag till kulturen blev det stor debatt i det skånska kulturlivet.
Nu leder diskussionen även till rent konstnärliga förändringar. När Inkonst i Malmö på onsdagen presenterar sitt scenkonstprogram för hösten 2019 är åtta av tretton produktioner helt lokala. Vilket är mycket för att vara Inkonst.
– I våras hade vi en hel del internationella gästspel, men efter allt som hände med regionens nedskärningar kändes det fint att visa upp bredden av lokala aktörer. Det känns viktigt att lyfta upp vilka som håller igång Malmös kulturliv, säger Petra Huisman som är konstnärlig ledare för scenkonst på Inkonst i Malmö.
Det innebär att den kommande hösten på Inkonst innehåller följande lokala teaterproduktioner:
* Bombina Bombasts ”The AI Party”. Handlar om vad som skulle hända om man samlade in ett lands medborgares idéer, skapade en artificiell intelligens av det och sen gav makten till tekniken. Vore det demokrati?
* Donna Donnas ”Antiporr”. Teatergrupp startad av studenter på Teaterhögskolan, bland annat Felicia Ohly som idag är dramaturg på Malmö stadsteater och Linn Mildehav som är skådespelare på samma institution. Handlar om porr och maktförhållandena i den världen.
* Off Highways ”Independence Day” om den kvinnliga seriemördaren Aileen Wournos historia som även berättades i Hollywoodfilmen ”Monster”.
* Public Plots ”Kropp & Straff” som sattes upp på Inkonst i februari och nu återvänder. Beskrivs som ett träningsläger inför en fascistisk framtid och handlar om vad som händer om en högerextrem politik skulle ta makten och hur det skulle påverka scenkonsten.
– Vi känner att den är för viktig för att bara visa en gång. Vi kommer dessutom att arrangera panelsamtal kring ämnet, säger Petra Huisman.
* Potato Potatos ”Riddare av tusen äventyr” om flickscoutrörelsen.
* Teater Theatron ”Livet i två bitar” om identitet och migration.
* 11th House Collectives ”Kära Kristine”. Bygger kring sångerskan Lise Kroners mormors brev där hon avslöjade att varit förälskad i en man utanför äktenskapet. Görs i samarbete med Vindla String Quartet.
* Lisa Mårtensson, Lotta Fahlén och Manel Ruiz i ”The Road We Walk”. Ställer frågan ”vad gör folk egentligen på sina extremt vanliga jobb?”. Konstnärerna har utrett vad man gör på ett vanligt kontorsjobb och har intervjuat en mängd personer. Lotta Fahlén som kallar sig Loljud som musiker återkommer också med föreställningen ”I’m Out Of Order Until Further Notice” som är ett musikperformanceverk om psykisk ohälsa.
Hösten bjuder även på en familjeföreställning med dockteater av Re:Orient, ett serbiskt gästspel av Bitef Teatar om nationsgränserna i Balkan och ett performanceverk om rep-bondage av Tova Gerge och Britta Kiessling. I det senare får man även testa på rep-bondage ur ett tekniskt hantverksperspektiv.
Ett välkänt Inkonst-namn är den kanadensiska koreografen Dana Michel som nu återvänder en tredje gång. Denna gång med föreställningen ”Cutlass Spring”.
– Hon är det stora internationella namnet i vårt höstprogram och har en fantastisk scennärvaro, säger Petra Huisman.
Fakta

Inkonsts scenkonsthöst

23–24 augusti: Bombina Bombast "The AI party"

27–29 augusti: Donna Donna "Antiporr"

14–15 september: Public Plot "Kropp & straff"

19–21 september: Off Highway "Independence day"

26–28 september: 11th House Collective "Kära Kristine"

4–10 oktober: Potato Potato "Riddare av tusen äventyr"

12 oktober: Bitef Teatar "Jami district"

13 oktober: Teater Theatron "Livet i två bitar"

1–3 november: Tova Gerge och Britta Kiessling with friends "Someone you trust"

16 november: Dana Michel "Cutlass spring"

27–29 november: Re:Orient "Rabbinens katt"

4–5 december: Lisa Mårtensson, Lotta Fahlén och Manel Ruiz "The road we walk"

13–14 december: Loljud feat LM "I'm out of order until further notice"

Biljetterna till Inkonsts scenkonsthöst släpps den 5 juni.

Gå till toppen